NRK Meny
Normal

Over 100 dyr kan takke Jan for livet

Flere var skeptiske til Jan Vimmes planer om å starte en frivillig redningsorganisasjon for dyr. Men Vimme og hans lille organisasjon har berget mange firbeinte siden den gang.

Jan Vimme

Jan Vimme med en av sauene han har berget.

Foto: Jan Vimme

Jan Vimme

Jan Vimme har klatret i fjellet nesten hele livet sitt.

Foto: Privat

Det startet i 2011. Fjellklatreren og dyreentusiasten Jan Vimme, som da var bosatt i Harstad, mente det var på tide å opprette en frivillig redningsorganisasjon for dyr.

– Vi har sett behovet for å redde dyr i fjellet. Når dyr går seg fast, tar det for lang tid før de blir hentet ut, sa Vimme til NRK da.

Sammen med Marvid Andreassen startet de Den norske frivillige dyreredningstjenesten (DNFD).

– Er du glad i mennesker, blir du med i Røde Kors. Er du glad i dyr, er du villig til å bruke fritida på å berge dem, sier Vimme til NRK.

Har berget over 100 dyr

I sin tid var det skepsis til behovet for en redningsgruppe for dyr. Stein Nilsen i Norsk irsksetterforening i Troms var en av dem.

– Jeg er ikke sikker på om det er behov for noe slikt. Dersom en hund går seg fast i fjellet har jo andre frivillige organisasjoner som kan stille opp, sammen med hundeeieren og eierens venner, sa han i en reportasje i 2011.

Siden den gang har Jan Vimme og hans medarbeidere berget livet til over 100 dyr. For det meste sauer, men også hunder, okser og kalveflokker. De fleste aksjonene er dokumentert på DNFDs nettsider.

Den siste tida har det vært flere leteaksjoner etter dyr som har gått seg fast i fjellet. 
Nå opprettes det en egen redningsgruppe, som skal kunne hjelpe til med å finne de firbeinte.

Dokumentar på NRK

Skjærtorsdag klokken 19.45 sender NRK 1 dokumentaren «Dyrenes venn i nøden».

Her blir vi med Jan Vimme på flere halsbrekkende redningsaksjoner. Dokumentaren kan du se også se her:

Norsk dokumentar. Jan Vimme bruker fritida si på å berge dyr i nød. Han trosser store farer for å berge både sauer og hunder som står fast i stupbratte fjell. Og noen ganger er ønsket om å redde, kanskje i sterkeste laget.