NRK Meny
Normal

Orket ikke forklare seg åpent om ti års mishandling

Kvinnen som ifølge tiltalen er mishandlet gjennom ti år av presten hun var gift med, sa at hun ikke ville makte å forklare seg dersom retten var åpen.

Aktor John-Kåre Olsen og bistandsadvokat Edel Hennie Olsen

Bistandsadvokat Edel Hennie Olsen fikk retten med på å lukke dørene av hensyn til den traumatiserte kvinnen. Til venstre aktor John-Kåre Olsen.

Foto: Knut-Sverre Horn

Dermed besluttet Øst-Finnmark tingrett onsdag å behandle straffesaken bak lukkede dører. Det ble også varslet at dommen i saken ville bli unntatt offentlighet.

Den tiltalte presten i 40-årene har på forhånd nektet straffskyld for mange års vold og trusler mot kona og ett av barna. Han smilte og var i godt humør før rettssaken startet, og ga overfor NRKs reporter uttrykk for at han ikke ville ha noe imot om han var synlig på bildene fra rettssalen.

Kvinnen han var gift med hadde en langt tyngre dag, og hennes bistandsadvokat Edel Hennie Olsen ba om at retten lukket dørene.

For nedkjørt til å forklare seg

Advokat Aasmund Olav Sandland

Oslo-advokaten Aasmund Olav Sandland forsvarer presten, som nekter straffskyld.

Foto: Knut-Sverre Horn

Etter nærmere en time kom tingrettsdommer Kåre Skognes med kjennelsen. Han understreket at åpenhet er et viktig prinsipp i retten, og vurderte om pressen kunne være til stede med referatforbud. Han kom likevel til at saken krevde lukkede dører.

– Hennes helseopplysninger tilsier at hun ikke vil være i stand til å forklare seg dersom det er noen andre til stede i rettssalen. Hele hennes forklaringsevne er i fare, sa Skognes.

Han viste også til at saken var kjent for mange i lokalsamfunnet, og at et referat ville gå ut over «privatlivets fred og ærbarhet», som det heter i domstolloven.

Av samme grunn vil også dommen bli underlagt referatforbud, varslet Skognes. Bare selve slutningen – avgjørelsen om skyldspørsmålet og eventuell straff – blir dermed offentlig.

– Terror i ti år

Ifølge tiltalen har presten utsatt kona for gjentatt vold over en tiårsperiode, i form av slag, spark og kvelninger. Han har også krenket henne psykisk ved å true henne med brødkniven, sjikanere henne verbalt og skremme henne ved å gjøre alt klart for sitt eget selvmord.

Også ett av barna hans har fått gjennomgå, ifølge tiltalen. En rekke ganger i løpet av en toårsperiode har barnet blitt slått på baken og dratt etter ørene.

Presten skal også ha knust et bord hjemme for å skremme barnet.

Det er satt av tre dager til rettssaken, og den lange vitnelista inneholder i stor grad kolleger og familiemedlemmer.