Hopp til innhold

Ordføreropprør i nord

Raser mot vernepolitikken av skog og natur til regjeringa.

Skog ved Aabakkfjellet
Foto: Miljøvernavdelinga i Møre og Romsdal fylke

Ordførerne i nord er svært kritisk til regjeringa som vil verne skog og landskap. Det gjør det nemlig vanskelig å drive skogbruk og annen næringsutvikling.

En undersøkelse fra NRK viser at åtte av ti ordførere som har opplevd vern, er negative til vernet.

Hører ikke på innbyggerne

Kvænangen-ordfører John Helland fra Høyre sier innbyggerne er sinte.

- Vi ser selvfølgelig viktigheten i å ta vare på naturen, men når man får ting tredd nedover hodet sitt blir man rasende, sier Helland.

- Vi som kommune har ikke den påvirkningskraften, sier varaordfører Liv Helland Olsen i Målselv. Når regjeringen vil verne, hører de ikke på innbyggerne i kommunene.

Taktikk for å slippe konflikt

I Troms utreder Fylkesmannen skogvern på over 20 steder. Dersom alt gjennomføres, vil det bli stopp for skogdrift i en fjerdedel av Målselv kommune. Dette innbefatter 90 000 mål produktiv skog.

- Det oppleves litt frustrerende. Noen har næring, som landbruksnæringen driver skogsdrift og de opplever at det begrenser dem.

Det er vakker natur, og sjeldne plantearter i Nord-Norge. Dessuten eier staten mye jord, som kan vernes. I Troms vil derfor regjeringa utrede vern av 189 kvadratkilometer med skog og utvide landskapsvernområdet i Kvænangen. Men over halvparten av de 47 ordførerne som har svart NRK, mener vernet går ut over bedriftene og næringslivet.

- Vi oppfatter taktikken til staten her som om nå skal de verne statsskog sine områder for å slippe konflikt med private grunneiere. Dermed er det kommuner som både har statsskog og eier nesten halvparten av grunnen, og det blir veldig mye vern, sier Høyreordfører John Helland.

I Målselv finnes Dividalen nasjonalpark. Den ble utvidet for noen år siden, mot kommunens vilje. Varaordfører Liv Helland Olsen mener de ble overkjørt, for selv fylkestinget sa nei til utvidelsen.

- Vi trodde vi skulle få gjennomslag for vårt nei, men ble overkjørt. Det er frustrerende, sier Olsen til NRK.

Folk vet for lite

Begge ordførerne sier investeringer i reiseliv og landbruk hindres. Men de får motbør fra uventet hold. Frp-ordfører Hans Karlsen liker vernet av Lyngsalpene.

- Kanskje ikke folk har satt seg godt nok inn i hva det innebærer med et verneområde. Som en fattig kommune har vi fått støtte fra det offentlige for å tilrettelegge turer og turløyper, det har ikke skadet Lyngen kommune.

Nå håper både ordføreren i Målselv og Kvænangen at utredningen av skogsvernet vil ta større hensyn til de lokale interessene.

- Det går ei grense for hvor mye vern kan ha før tradisjonell næringsaktivitet blir lidende, mener Helland.

- Vi prøver å gjøre det beste ut av det, men der stopper både mineralleting, vannkraft og reiseliv.

I alt har 47 ordførere i Nord-Norge svart på NRK sin undersøkelse. Ingen fra Kommunaldepartementet eller miljøverndepartementet har ønsket å kommentere saken.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark