Ordførerkandidat: – Røykerne blir behandlet slik jødene ble under krigen

Kystpartiets ordførerkandidat sjokkerer i dagens utgave av iTromsø. Partiets fylkesleder mener sammenligningen er helt grei.

på sjarken Marion Helen

Kristian Andresen er fisker og Kystpartiets ordførerkandidat i Tromsø.

Foto: Torbjørn Krane / NRK

Valglogo

– Sist gang vi hadde en systematisk diskriminering med loven i ryggen var under andre verdenskrig. Uttalelsen er satt på spissen, men Kristian er ung, og snakker rett fra levra, slik vi har som grunnprinsipp å gjøre i Kystpartiet, sier leder for Kystpartiet i Troms, Geir Finne, til NRK.

Partiets ordførerkandidat, Kristian Andresen, pryder torsdagens forside av lokalavisen iTromsø. Andresen er sitert på at han mener røykerne blir behandlet på samme vis som jødene ble under andre verdenskrig.

At de som har blitt så uheldige å bli avhengige av røyken liksom skal bli hengt ut ved å måtte gå ut for å røyke, er ikke greit. Slik blir de tilsidesatt av miljøet... Jeg vil absolutt sammenligne denne diskrimineringen med hvordan jødene ble diskriminert under krigen.

Kristian Andresen, Kystpartiet, til iTromsø

Også i partiprogrammet sitt drar Kystpartiet de samme parallellene.

«Gjennom røykeloven fikk vi et røykefritt arbeidsmiljø, men vi fikk også gjeninnført systematisk diskriminering. Noe vi i Norge ikke har hatt siden okkupasjonstiden,» står det der.

– Uttalelsen min har ingenting med de jødene som ble drept under krigen. Det handler om hvordan jødene ble diskriminert på. At de ble diskriminert med støtte fra loven, akkurat som røykerne blir i dag, forklarer Kristian Andresen til NRK.

Mener det er idioti

Michal Rachel Suissa

Leder for Senter mot antisemittisme, Michal Rachel Suissa.

Foto: Senter for antisemittisme

– Slike uttalelser avslører total kunnskapsmangel, sier leder for Senter mot antisemittisme, Michal Rachel Suissa, til NRK.

– Å sammenligne røykere med Holocausts ofrene er ikke noe annet enn en bagatellisering av grusomhetene jødene ble utsatt for. At slike påstander kommer fra folk som skal påta seg viktige politiske verv i vårt samfunn, viser bare hvor viktig det er med opplæring om Holocaust og forebygging av antisemittisme.

– Saken handler om røykerom

– Vi setter fingeren på forskjellen mellom vanlig diskriminering og diskriminering som er systematisk og lovstøttet, sier fylkesleder Geir Finne.

På hvilken måte blir røykerne diskriminert?

– Vi blir blant annet tvunget ut for å røyke, uansett hvor kaldt det er. Og så har du noen som passer på at det er nok åpning i røykeskurene, slik at vi fryser nok. Mange røykere går bare ut om sommeren, sier Finne.

Både han og Kristian Andresen er tydelig på hva løsningen er. Partiet er ikke imot røykeloven, men de mener den må la seg forene med røykerne. Derfor kjemper de for å innføre røykerom.

– Først i kommunal regi, så får andre bedrifter selv se om de kommer etter, sier Finne.