– Noen der ute som har en ledig jobb til en «pent brukt» politiker fra høsten 2015?

Ordføreren i Tromsø, Jens Johan Hjort, kom med uvanlig reaksjon på et avisoppslag etter at han har vært på teknologikonferanse i USA på kommunens regning.

Jens Johan Hjort

Jens Johan Hjort, ordfører i Tromsø, har nylig vært på teknologikonferanse i USA.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

«Da jeg våknet opp til dagens Nordlys-forside ble jeg litt trist. Ikke på grunn av skrivefeilen, men vinklingen. Det oser kameraderi og sløsing med kommunens penger. Norske, så vel som utenlandske mediedelegater var meget positive til at Norge hadde en politiker med i delegasjonen. De utlendinger jeg snakket med ville anbefale det samme for sine egne. Er det noen der ute som har en ledig jobb til en pent brukt politiker fra høsten 2015?»

Det skriver ordfører i Tromsø, Jens Johan Hjort, på sin Facebook-side lørdag morgen.

Bakgrunnen er dagens oppslag i avisen Nordlys, hvor avisen avslører at ordføreren har vært på en teknologikonferanse i USA, på kommunens regning.

– Jeg var der for å få innblikk fra de beste på teknologisk utvikling, blant annet for å se hvilke muligheter som ligger i teknologien, og hvilke utfordringer næringslivet for eksempel får hvis de ikke følger med i timen, sier Hjort til NRK.

Hjort på Facebook

Slik reagerte ordfører Jens Johan Hjort på lørdagens oppslag i Nordlys.

Svært kritisk

Jens Ingvald Olsen

Jens Ingvald Olsen (Rødt) er ikke fornøyd med at ordføreren ble sendt på IT-konferanse i USA.

Foto: NRK

Kommunestyrerepresentant for partiet Rødt, Jens Ingvald Olsen, er svært kritisk til turen.

– Jeg kan ikke skjønne hvorfor kommuneledelsen har valgt å sende ordføreren til USA, ikke minst siden det skjæres ned til beinet på andre områder i kommunen, sier Olsen til avisen.

Tromsø kommune sliter økonomisk. Gruppeleder for Tromsø Frp, Jan Blomseth, uttalte i november at kommunen ikke har tilfredsstillende kontroll på økonomien.

I mai ble det klart at kommunen må spare inn 67 millioner kroner, for å få balanse i regnskapet ved årets slutt. Blant annet har kommunen besluttet å kutte annonsering i lokalavisene, i tillegg til å kutte ned på antall avisabonnementer, for å redusere utgiftene.

– Jens Johan Hjort jobber ikke i IT-avdelingen, selv om han er ivrig både på Twitter og Facebook. Etter det jeg kjenner er det ikke grunnlag for at han skal delta på en slik konferanse, fortsetter Jens Ingvald Olsen til Nordlys.

– Relevant tur

– Når det kommer til kritikken fra Jens Ingvald, har jeg respekt for at folk er kritiske til hvordan jeg disponerer min tid, men det er ikke slik at jeg tar av helsekassa for å reise. Vi har et eget budsjett for ordførerens kontor. Og hvis det skal være sånn at en ordfører skal betale for jobbreisene sine selv, tror jeg det blir vanskelig å finne nye ordførere, sier Hjort.

Han ble invitert til USA av sin gamle venn, og Google-direktør, Jan Grønbech, men Tromsø kommune betalte turen. Hjort har ikke full oversikt over hva turen kostet, men sier til Nordlys at det omfattet fly til og fra USA, opphold og deltakeravgift.

– Jeg var den eneste politikeren på konferansen, og fikk tilbakemelding fra mange om at flere politikere burde vært der. Folkene på konferansen var opptatt av at politiske myndigheter, som skal legge til rette for næringsutvikling, er klar over de teknologiske mulighetene og utfordringene som finnes, sier Hjort.

– Men hva kan Tromsø kommune tjene på turen din?

– Som sagt fikk jeg et interessant innblikk i hvordan vi kan legge til rette for at næringslivet i Tromsø skal kunne utvikle seg og henge med i tiden. I tillegg var jeg blant annet på et spennende foredrag om teknologi i skolen, som viste hvordan lærerrollen kan bli forandret i fremtiden, sier ordføreren.

– Jeg var også på et foredrag om bruk av teknologi og hvilke muligheter som ligger innenfor teknologien når det kommer til helsevesenet. Det kommer stadig nye muligheter som gjør at forbrukerne kan teste og kontrollere helsen sin selv. Jeg vil gjerne prøve å innføre et pilotprosjekt i Tromsø som kan bidra til at eldre kan være hjemme lenger.

Reagerer på forsiden

Anders Opdahl

Ansvarlig redaktør i Nordlys, Anders Opdahl, mener det er bra at velgerne vet at Jens Johan Hjort har vært på konferanse i regi av Google.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

Hjort mener artikkelen i Nordlys er grei, og har full forståelse for at han som politiker konstant er under lupen til journalister og andre politikere.

– Men jeg reagerer på vinklingen på forsiden. Den insinuerer kameraderi og en rådyr ferie betalt av kommunen. Det er ikke alle som leser avisa, og at de da sitter igjen med det budskapet synes jeg er trist, sier han.

Ordføreren har tidligere vært i medias søkelys for sine reiser. I 2013 ble det slått opp i media at Arctic Race of Norway hadde betalt en tur til Paris for Hjort og flere andre ordførere i Nord-Norge.

Saken endte med at ordførerne betalte for reisen i etterkant.

Ansvarlig redaktør i Nordlys, Anders Opdahl, ser ingenting galt med lørdagens oppslag.

– Vi har kun skrevet fakta på forsida. Jeg synes førstesiden er god og korrekt, sier han til NRK.

– En slik forside bør Jens Johan Hjort tåle. Åpenhet er veldig viktig, og jeg tror det kommer enhver politiker til gode at det er åpenhet rundt gammelt vennskap, nettverk og hva man bruker tiden sin på. I tillegg er Google en av de sterkeste udemokratiske kreftene i verden. Det er rimelig at folk er kjent med hvordan våre folkevalgte forholder seg til et slikt selskap, avslutter redaktøren.

Slutter ikke

Men så til det store spørsmålet: Ut fra ordførerens Facebook-status, er det slik at Nordlys-forsiden gjorde at han har tenkt å gi seg som politiker?

– Nei da. Det var ment på et humoristisk vis. Dersom jeg skal gi meg som politiker vil mine medpolitikere få vite det først, og ikke via Facebook. Nå har jeg fått sagt det jeg ville si om denne saken, og er ferdig med den.