Hopp til innhold

Ordfører: – Vi må regne med at liv går tapt i snøskred

– Vi oppfordrer turfolk til å bruke vett og forstand, sier stabssjef i Troms politidistrikt. Så langt denne sesongen har ti personer mistet livet i snøskred, seks av dem i Troms.

Fra skredet i Fastdalstinden i Lyngen

Fra skredet som gikk i Fastdalstinden i Lyngen tirsdag.

Foto: Politiet

Det har kommet mye snø de siste ukene, med stor skredfare. Denne vinteren har vært den verste på mange år.

Morten Pettersen nært

Morten Pettersen håper folk tenker seg om to ganger før de legger ut på tur.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Vi oppfordrer folk til å bruke vett og forstand, og at de tenker seg godt om både i valg av rute og når man skal dra på tur. Det sier Morten Pettersen, stabssjef i Troms politidistrikt.

Så langt har politiet registrert 70 skred denne sesongen, og i 20 av dem har de rykket ut. Enten for sikre at det ikke er tatt folk, eller for å redde mennesker.

Aldri før har det vært så mange skikjørere i fjellene i nord og de kommer fra nesten hele verden. Samtidig er det toppsesong i Lyngen i Nord-Troms, og folk strømmer til Lyngsalpene.

Dan Håvard Johnsen

Ordfører i Lyngen er redd folk kan bli tatt av skred i hans kommune.

Foto: RUNE NORDGÅRD ANDREASSEN

Ordfører i Lyngen, Dan-Håvard Johnsen sier de har besøk av opp mot 1000 turister i døgnet.

– Med det volumet som er inne i Lyngsalpene nå vil det nok være en og annen skiturist som blir tatt av skred, sier Johansen.

– Flaks som avgjør utfallet for skredtatte

Bare denne uken har det gått seks skred i Troms, og i to av dem var det mennesker som ble tatt.

På tirsdag mistet en mann på snøskuter i 20-årene livet i snøskred. Han ble liggende under snøen på Reingjerdfjellet mellom Balsfjord og Målselv i to timer, før han ble reddet ut, men livet sto ikke til å redde.

Den tyske turisten som ble tatt av ras i Lyngen på onsdag var heldigere. Han ble liggende i overflaten av snømassen og ble redde ut etter kort tid.

– Det var mye folk i fjellet da skredet gikk på onsdag, så hadde skredet gått noen minutter tidligere ville en større gruppe turister blitt tatt, sier Pettersen.

Leder for Lyngen Røde Kors, Daniel Larsen er også bekymret. Det er de frivillige som må inn i skredområdene og hente skredtatte mennesker.

– Det er veldig mange flinke folk i fjellet, men det er klart at når det går et skred har man tatt en feil vurdering. Og når du blir tatt av skred er det flaks som avgjør utfallet, sier Larsen.

Sege Bessem og Marcus Volk er to av de mange tusen skituristene som har vært i Troms denne sesongen.

– Det er helt fantastisk! For oss er det helt fantastisk, sier Serge Bessem.

Volk forklarer at de tar hensyn til skredfaren og har måtte gjøre endringer på den planlagte ruten de skulle ut på onsdag.

– Skredfaren er litt høy der vi hadde tenkt å gå, og vi ønsker oss en sikker tur, sier han.

Bessem sier de har hørt de triste historiene om alle skredene som har gått, og velger derfor å være ekstra forsiktige når de legger ut på tur.

– Det er derfor vi har med oss en guide, sier Bessem.

Den dødeligste skredsesongen siden 2011

NRK har tidligere omtalt denne skredsesongen som den dødeligste på fem år, men nå har årets sesong blitt den farligste på åtte år.

Det store snøfallet nylig gjør at det fredag var skredfare i de tre nordligste fylkene. I Sør-Troms og Indre Troms var det faregrad tre som betyr at det er betydelig snøskredfare.

I Troms er det lørdag moderat snøskredfare, ifølge varsom.no. Generelt anbefales det å unngå terreng brattere enn 30 grader.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark