NRK Meny
Normal

Ordfører fortviler etter skred: – Var omtrent bare Kongen jeg ikke snakket med for å få hjelp

Ordfører i Skjervøy, Ørjan Albrigtsen, er kritisk til at kommunen måtte ordne transport for folk som er rammet av stengte veier.

Skred Nord-Troms

Snøskredet ved Gjøvarden i Nord-Troms.

Foto: Ynge Volden

Store snømengder i Nord-Troms i helga gjorde at flere veier ble stengt på grunn av snøskred og fare for snøskred. Det gjelder blant annet veien forbi Gjøvarden, veien som går til Skjervøy.

Albrigtsen sier kommunen måtte ta grep for å få fraktet om lag 100 personer som satt i Sørkjosen og ikke kom seg til Skjervøy.

– Vi har ingen rutiner på plass når ting som dette skjer så jeg måtte kaste meg rundt. Det var omtrent bare Kongen jeg ikke snakket med i går i forhold til å få hjelp og bistand, sier ordføreren til NRK.

Han legger til at kommunen selv måtte ta ansvar og rekvirere båt for å få fraktet folk, noe som var helt nødvendig ettersom de satt på andre døgnet og ventet på hjelp.

– Så utfordret jeg fylkeskommunen og Troms fylkestrafikk til å få i stand transport til i dag tidlig.

Laster kart, vennligst vent...

Forventer hjelp

– Hva tenker du om at kommunen selv må ta ansvaret når det står på som verst?

– Det er klart at vi skal ta ansvar, men man forventer at Troms fylkestrafikk skal trå til sammen med oss når det oppstår situasjoner som dette, sier Albrigtsen.

Det at det var søndag gjorde det også vanskelig å få tak i folk. Ordføreren mener at så lenge det ikke foreligger en eksakt plan for situasjonen som oppstår så er det nesten umulig å få hjelp fra fylket.

Det er fylkestrafikk som kan dette med å frakte passasjerer. Vi som kommune har ikke erfaring med dette. Skal vi ta billetter for eksempel?

Nå forventer ordføreren at fylkeskommunen er med på å betale regningen på alle utgiftene som oppstod i forbindelse med de stengte veiene.

Nå håper Albrigtsen at veien åpner etter at det har vært befaring klokka 12. Han sier at han har fått bekymringsmeldinger fra de store bedriftene i kommunen, lakseslakteriene har transport som står og venter.

På Hamneidet står det vogntog som er lastet med masse fisk, de står der på andre døgnet, så dette er svært utfordrende for mange.

Hvis veien fortsatt blir stengt så vil ordføreren kreve at Troms Fylke kommer på banen og bidrar

– Da må de vurdere om det skal bli satt i ferger for å avhjelpe situasjonen.

Lover ikke skredsikring

Skredsikring av utsatte fylkesveger i Troms vil koste rundt 5,4 milliarder kroner. Det er i alt 67 punkter langs fylkesvegene i Troms som betegnes som høyst eller middels skredutsatte, viser en rapport fra Statens vegvesen.

– Vi jobber for å få til større nasjonale skredsikringsmidler, sier fylkesråd for samferdsel, Ivar B. Prestbakmo til NRK. Han sier også at fylket vil vurdere en henvendelse fra Skjervøy kommune om å betale utgiftene til ekstra skyss som ble satt opp i forbindelse med veistengningen.

Vanligvis skal ekstraordinære kostnader knyttet til beredskap må rettes til Fylkesmannen som rår over skjønnsmidler.

Alltid oppdaterte trafikkmeldinger på nrk.no/trafikk