Hopp til innhold

Bekymret for salg av Elkem

Elkem Tana har 18 ansatte. Nå frykter ordføreren for den langsiktige tenkningen til kineserne. Administrerende direktør i Elkem Tana tar det hele med stor ro.

Video Tana tror på kineserne

I dag ble det klart at Orkla selger Elkem til China National Bluestar Group Co. Ltd for 2 milliarder dollar – om lag 12 milliarder norske kroner.

Tana-ordfører Frank Ingilæ er ikke overbegeistret over Elkem-salget.

– Jeg er ikke overbegeistret over at Elkem, et stolt norsk selskap, blir solgt til utlandet. Elkem i Tana er en svært lønnsom bedrift, som har levert gode resultater i mange år. På kort sikt så tror jeg ikke det vil være noe negativt, men man vet jo aldri hva som vil skje i framtiden.

Han er bekymret over at kineserne ikke tenker langsiktig.

– Jeg tror ingen tar overtar firma uten ambisjoner om å tjene penger. Og i dagens børsverden er det ofte kortsiktig profitt som ligger til grunn for utviklingen. Det bekymrer meg. Men jeg håper jo at den betryggelsen som blir gitt av Elkem- og Orkla-ledelsen, om at dette er langsiktige eiere, stemmer, sier ordføreren.

Store kinesere

Frank Ingilæ

Tana-ordfører Frank Ingilæ er usikker på hva framtiden byr når kineserne overtar Elkem.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Kjøperen, Bluestar, er Kinas største silisiumkonsern, med 40.000 ansatte utenfor Kina.

Selskapet er 80 prosent eid av den kinesiske staten, resten tilhører det amerikanske oppkjøpsfondet Blackstone.

Selskapet omsatte i fjor for 6 milliarder dollar – om lag 36 milliarder norske kroner.

– Har sovet i timen

Johnny Ingebrigtsen

Leder for SV Finnmark, Johnny Ingebrigtsen, mener staten burde ha vært på banen tidligere.

Foto: Knut Åserud

Leder for SV i Finnmark, Johnny Ingebrigtsen, reagerer også på Orklas Elkem salg til Kina.

– Det at vi lar produksjonsteknologi på alternative energi til utlandet. Det er viktig å beholde dette for vi satser på alternative energikilder. Vi har både økonomi, og kunnskap om dette, sier Ingebrigtsen.

Ingebrigtsen mener at Norge burde vært raskere på banen.

– Norge har i andre utenlandske selskap eierandeler for 3100 milliarder. Nå har Elkem blitt solgt for 12 milliarder. Det er peanøtter. Norge har økonomi og styringsverktøy til å gå inn i eierkonstellasjoner – altså på eiersiden. Vi hadde hatt full mulighet til å gjøre det hvis vi hadde vært på banen, forteller han.

– Har norske myndigheter, inkludert SV, sovet i timen?

– Ja, absolutt, sier Ingebrigtsen.

– Kan styke arbeidsplassene

Rune Martinussen, Elkem Tana

Administrerende direktør i Elkem Tana, Rune Martinussen, frykter ikke oppkjøpet til kineserne.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Administrerende direktør Rune Martinussen ved Elkems kvartbrudd i Tana, som har 18 ansatte, mener at nye kinesiske eiere ikke trenger å være negativt for bedriften.

– Når vi først blir solgt ut av Norge, så er det bra at vi blir solgt samlet, og ikke stykkevis og delt. At de nye eierne er industrielle er ikke det nødvendigvis negativt.

På landsbasis frykter de fagorganiserte for jobbene sine. Martinussen ser litt lysere på det. Han mener at en større industriell eier kan styrke arbeidsplassene i Tana.

– Hovedkontoret skal fortsatt være i Norge, vi ser ikke de store endingene på kort sikt. Men håper at Elkem nå får tilgang til de asiatiske markedene og sånn sett kan det være positivt på sikt.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark