Hopp til innhold

Men her er det ingen krise

Mens kystfolk mandag demonstrerer foran Stortinget for kysten og fiskeriene, er det optimisme i Båtsfjord. Ikke for fisken, men for fuglene.

Fra fotoskjul i Båtsfjord

Utsikten fra ett av de tre flytende fotoskjulene som turister nå valfarter til. De nærmeste fuglene er bare en meter fra fotografen.

Foto: Knut-Sverre Horn

Hun skjenker gjerne kaffe til gjestene sine, hotellsjef Gunn Marit Nilsen ved Polar hotell i Båtsfjord.

Etter tøffe år opplever båtsfjordsamfunnet nå vekst og optimisme. Nye bedrifter etablerer seg og folketallet stiger.

Lokalpolitiker og hotellsjef Nilsen ser nå lyst på framtida i fiskeværet.

Gunn Marit Nilsen

Gunn Marit Nilsen.

Foto: Privat

Stolt viser hun fram resepsjonen, restauranten og baren til gjestene. Alt er nymalt og nytapetsert. På veggen henger fuglebilder av den lokale bestanden som fins i Båtsfjord. For hotellet har bestemt seg for å bli et fuglehotell.

– Det er bilde av stellerand. Veldig populære fugler som vi har sett hele livet, men ikke har hatt kunnskap om. Nå begynner det å hjelpe litt på, så vi ser det potensialet som er her, sier Nilsen.

Stort med fugleturisme

I disse små, vakre skapningene ser nemlig hotellsjefen den største muligheten for varig vekst for hotellet.

Fugleturisme begynner å bli stort i Finnmark, for stelleranden og praktærfuglen er ettertraktede fugler.

Og nå i mars måned starter sesongen for fullt.

– Det kommer folk fra asiatiske land og hele verden over hit til oss for å se disse fuglene. Det er et kjempepotensial som vi kan utnytte. Derfor skal vi bli et fuglehotell, forteller hotellsjefen.

De ser mulighetene allerede nå, på alle som kommer til Båtsfjord i mars for å se på fuglene.

– Og det skal vi utnytte, sier hun.

Fotoskjul for fugletittere i Båtsfjord

Flytende fotoskjul for fugletittere i Båtsfjord.

Foto: Tormod Amundsen

Har tro på fiskeværet

Nilsen ser derfor lyst på framtiden som hotellsjef. Hadde hun ikke gjort det ville nok kofferten vært pakket for lenge siden.

– Jeg har tro på Båtsfjord, jeg har tro på min kommune og her skal jeg være. For her kommer vi til å utvikle oss. Med tida så kommer det jo vindkraft på fjellet, vi får storbedrift på Storholmen, hotellet blir bedre, mer robust og gir oss nye muligheter. Så er også næringslivet for øvrig flink, og jeg er stolt av det. Jeg har absolutt tro på bygda mi, sier hun.

Framtidstro har også banksjef i Sparebank1 i Båtsfjord, Tom Eriksen.

– De siste par årene så har vi hatt veldig fin vekst. Man ser at det skjer mye rundt og at folk har tro på framtida, sier Eriksen.

Har for få hus

Fiskeri er hovedbasen, men det er også mye støtteindustri og underbedrifter som leverer til fiskeindustrien.

– Servicenæringen rundt er veldig på hugget og man ser også at de er flinke til å gå ut. Vi har mange bedrifter som server både Berlevåg og Tana, der det kjøres skytteltrafikk mellom jobber rundt omkring, for det viser at man er flink å stå på her, mener banksjefen.

Med vekst og økning i befolkningen oppstår utfordringen med å skaffe hus til alle.

– Folk slit med å skaffe seg hus. Her er veldig lite hus til salgs, og de få som er til salgs er det stor rift om. Man ser at behovet er større enn det som faktisk er tilgjengelig per i dag. Vi ser jo også at prisene er sprengt på leiemarkedet, og man sliter derfor med å skaffe nok objekter, sier han.

Skjer mye bra

Ida Johansen, daglig leder på Medisinutvalget i Båtsfjord, er en av flere som måtte jobbe hardt for å få seg husvære.

– Det er egentlig en god ting for plassen, men det er litt irriterende. Det er jo stor mangel på å få leie også. Jeg ser selv nå når jeg har vært på leilighetsjakt, der jeg flyttet inn rett før jul. Da ventet jeg fra september til desember før jeg kunne flytte inn og måtte bo hjemme hos mamma i mellomtiden, forteller hun.

Hun ser fram til at hun kan kjøpe seg noe eget, ettersom hun opplever at det skjer mye bra på hjemplassen.

Satte moren i arbeid

Det var også troen på en framtid i fiskeværet som fikk Gunn Marit Nilsen til å ta over driften av et nedslitt hotell. Der hun sammen med de andre ansatte fikk pusset opp hele hotellet. En oppussing der også hotellsjefens mamma ble satt i arbeid.

– Hun har faktisk sydd gardinene til baren, restauranten, puben til alle de 24 rommene. Hun har sydd løperne til alle bordene i restauranten og i tillegg så har hun tapetsert. Det er viktig å holde de eldre i sving sånn at de ikke får Alzheimer og alt mulig annet sånn, flirer Nilsen.