NRK Meny
Normal

Sanksjoner skaper atom-problemer

Det politiske kaldværet mellom Russland og vesten, får konsekvenser for oppryddinga av atomsøppel på Kola.

Andrejevabukta

Denne bygninga i Andrejevabukta, har husa store mengder radioaktivt avfall.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

Atomdrevne fyrlykter, gamle atom-ubåter og usikra kjernebrensel. I mange tiår har atomsøppel vært et stort og alvorlig problem ikke langt fra norskegrensa på Kola.

For å få rydda opp i dette, har Norge og flere andre europeiske land brukt tid og enorme pengesummer på steder som Andrejevabukta - inntil for noen få år siden et forfallent lagringssted noen mil fra Kirkenes.

Nils Bøhmer

Nils Bøhmer i Bellona frykter at oppryddingen av atomsøppelet på Kolahalvøya skal lide av sanksjonspolitikken som føres.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Norge blir alene

Men nå er dette vellykka samarbeidet med Russland i ferd med å stoppe opp før hele jobben er gjort.

– Det vi nå ser er at Norge blir veldig alene både i forhold til å finansiere dette oppryddingsarbeidet, men også med å bidra med teknisk ekspertise slik at man kan presse russerne til å bruke de beste løsningene. På sikt frykter vi at vi kan få dårligere løsninger som kan føre til forurensning som igjen kan ramme Norge.

Det sier daglig leder i Bellona, Nils Bøhmer.

Sanksjoner

Bakgrunnen for at oppryddingsarbeidet er i ferd med å strande, er sanksjonene mot Russland på grunn av krigen i Ukraina.

Også fylkesordfører Runar Sjåstad er bekymra på vegne av folk i Finnmark. Han ønsker at dialogen med Russland føres videre.

– Selv om man sier fra så må man kunne ha dialog, og da også kunne være med å finne en løsning på situasjonen. Jeg har ikke tro på å stadig innføre nye sanksjoner som blir møtt med nye motsanksjoner uten at man prater i lag. Man må ha en dialog skal man komme ut av denne situasjonen, sier Sjåstad.

Atomopprydding på Kola-halvøya kan få seg et kraftig skudd for bøygen når forholdet til Europa kjølner. Flere land trekker seg nå ut av opprydningsarbeidet, og Norge står nesten alene igjen.

Dette skiltet står som advarsel for dem som kommer til Andrejev-bukta på Kolahalvøya. Nå frykter Bellona at oppryddingen av atomsøppel stopper opp.