NRK Meny
Normal

Opprør mot Fefo

Ny organisasjon mener samene har for mye makt gjennom finnmarksloven.

Fløtten, Olli og Karlstrøm
Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Samene har for mye makt gjennom finnmarksloven.

Det hevder en gruppe finnmarkinger som har startet motstandsbevegelsen EDL, organisasjonen for etnisk og demokratisk likeverd.

Vil endre loven

Styremedlem Knut Skog sier at det samiske har for stor dominans i loven og at målet er å få endret loven.

Finnmarksloven har skapt demokratisk ulikhet i Finnmark, på grunn av stor samisk dominans. Det mener Knut Skog som sammen med en gruppe Finnmarkinger går til kamp for å skape likhet mellom de ulike etniske gruppene i fylket. Gjennom opprettelsen av EDL, som skal være en tverrpolitisk organisasjon for etnisk og demokratisk likeverd, har de som mål å endre finnmarksloven.

– Finnmarksloven er jo svaret på samenes rop om rett til land og vann. Nesten i annenhver linje i loven er ordene samisk kultur poengtert. Det er greit nok at mans kal ivareta det samiske, men det er på bekostning av de øvrige etniske gruppene, inklusive nordmenn. Finnmarksloven gjør den som ikke stemme på sametinget til en husmann, slår Skog fast.

– Husmenn var slik som fikk lov til å bruke, men aldri lov til å bestemme, sier Skog.

Frykter samehets

Styreleder i Finnmarkseiendommen Erling Fløtten frykter den nye organisasjonen vil føre til økt samehets.

– Det er jeg redd for. Nemlig at man spiller på en uro som var før loven kom, og den viderefører man nå ved å lage grupperinger. Det er ikke bra for utviklingen i Finnmark, sier Fløtten.