Hopp til innhold

Opprettholder evakueringen inntil videre

Det er usikkert hvor lenge evakueringen i Longyearbyen vil vare.

Snøskred Longyearbyen 2017

Evakueringen opprettholdes inntil videre etter snøskredet tirsdag.

Foto: © LoyaltyLobby

– Nå må vi få opp ekspertise som skal hjelpe NVE. Inntil vi får svarene på hva som skjedde i dag, må vi opprettholde evakueringen, sier Sysselmann Kjerstin Askholt.

Hun forteller at vurderingen tirsdag kveld er at det ikke er ytterligere skredfare nå i Longyearbyen, men usikkerheten i de evakuerte områdene gjør at evakueringen opprettholdes inntil videre.

– Er det aktuelt med ytterligere evakueringer?

– Vi vurderer fortløpende alle områdene i Longyearbyen. Per i dag er det ikke aktuelt, men det vil bli gjort en fortløpende vurdering av dette, sier Askholt.

Dermed er det 75 husstander og opp mot 200 personer som ikke kan sove i egne hjem i natt.

– Slik jeg har forstått, har alle nå funnet seg en bopel å bo i. De som har behov for ekstra psykososial støtte, får den hjelpen de har behov for.

(Artikkelen fortsetter under)

Sysselmann Kjerstin Askholt

Sysselmann Kjerstin Askholt forteller at evakueringen fortsetter inntil videre.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

Spør seg om hvem som har ansvaret

Victoria Windstad er en av de evakuerte beboerne som fikk føle naturkreftene tett på kroppen da skredet traff et hus like i nærheten av hennes egen bopel.

– Jeg opplevde en skuffelse over skredvarselet som de har skrytt veldig mye av. De har informert om at dette er den beste skredvarslinga i landet, sier hun.

Etter to alvorlige skred i Longyearbyen i løpet av et drøyt år, er å flytte bebyggelsen det eneste tiltaket hun har tro på. NVE har tirsdag uttalt at det alltid vil være en restrisiko når man bor i et skredutsatt område, til tross for at det finnes varslingssystemer.

– Spørsmålet jeg stiller meg, er om hvem som har ansvaret for restrisikoen. Er det jeg som leietaker som har blitt informert om dette, så kommer ikke jeg til å flytte tilbake. Det skjer ikke.

(Artikkelen fortsetter under)

Victoria Windstad

Victoria Windstad ønsker ikke å flytte tilbake etter evakueringen om det er hun som skal ha ansvaret for restrisikoen.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

– Ikke villig til å sette livet på spill

– Du har ikke lengre tillit til skredvarslingssystemet?

– Nei. Og jeg er ikke villig til å påta meg en restrisiko og sette livet mitt på spill ved å bo i et skredutsatt område, sier Windstad.

Og hun var ikke alene om å stille kritiske spørsmål om varslingssystemet i Longyearbyen. På folkemøtet tirsdag kveld kom det sterke reaksjoner fra flere av de om lag 200 personene som hadde møtt opp.

– Jeg skjønner reaksjonene veldig godt. Vi har ikke noe annet å gjøre enn å sette oss ned sammen med fagmyndighetene og finne ut hvordan dette kunne skje, sier lokalstyreleder Arild Olsen i Longyearbyen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark