Opplever enorm interesse

Alternativ behandling i Tromsø opplever en kraftig økning i henvendelser.

Astralhealing
Foto: MATT BRASHEARS / AP

Etter at boka om Snåsamannen kom ut i høst, har Nasjonalt Informasjonssenter for Alternativ behandling, NIFAB opplevd en kraftig økning i tallet på henvendelser.

NIFAB er et offentlig informasjonssenter om alternativ behandling.

- Vi e nasjonalt senter, og vår jobb er jo å hjelpe dem til å navigere i jungelen av informasjon, markedsføring og reklame og markedsføring av alternativ behandling. Staten har jo sagt at det skal finnes et senter som kan nøytral informasjon om dette, sier Ola Lillenes i Nasjonalt Informasjonssenter for Alternativ behandling.

Telefonstorm

Senteret merker den økende interessen på flere måter. De aller fleste bruker senterets hjemmesider. På kort tid har trafikken på hjemmesida økt med 60 prosent. Men også mange tar kontakt med NIFAB på telefon, forteller Lillenes.

- Det er mange som ringer og lurer på om de for eksempel kan komme i kontakt med utøvere, eller så har de spørsmål om noe de har lest på nettet om behandlingsformer, så har vi de som kommer til oss fordi de er syk, eller har noen som er syk.

Vinjar Fønnebø er direktør på det nasjonale forskningssenteret NAFKAM ved Universitetet i Tromsø. Senteret forsker på alternativ medisin.

Takker Snåsamannen

Fønnebø mener at den enorme oppmerksomheta som er skapt rundt Snåsamannen kommer forskninga på alternativ medisin til gode.

- Den kommer til gode på den måte at oppmerksomheten rundt fenomenene er jo blitt betydelig økt. Det gjør jo også at kravet og ønsket om forskning og kvalitetssikring av både helbredelse og healing osv. er blitt mye sterkere. Det gjør jo at velviljen fra både folk flest, politikere og byråkrater vil være større til at det skal satses mer på forskning på dette feltet, sier Vinjar Fønnebø ved det nasjonale forskningssenteret for alternativ medisin.

Etter at boka om Snåsamannen kom ut i høst, har Nasjonalt Informasjonssenter for Alternativ behandling, NIFAB opplevd en kraftig økning i tallet på henvendelser.