NRK Meny
Normal

Reagerer på at Utdanningsforbundet vil forby unntak fra loven

Forslaget om å forby dispensasjon for barnehagelærere uten utdanning, møter motstand.

Barnehager får unntak for loven

– Jeg ser helt klart at vi har bruk for et mangfold av personer. Vi er heldige som har ulike profesjoner inne i barnehagen, og det syns vi er veldig bra, sier Solrunn Børvik, fagleder i Storvollen barnehage i Tromsø.

Det var tidligere i dag at NRK kunne fortelle at Utdanningsforbundet vil gjøre det umulig for barnehager å søke dispensasjon fra kravet om at barnehagelærere må ha nødvendig utdanning.

Ved utgangen av 2013 jobbet 3.628 barnehagelærere på dispensasjon i norske barnehager.

– Vi mener at muligheten for dispensasjon må fjernes helt. Det kan fort bli en sovepute for kommunene. Man er ikke offensive nok med tiltak for å få kvalifisert personale i barnehagen, sier Grete Theodorsen, leder i Utdanningsforbundet i Tromsø.

Rammes av et forbud

Hun understreker at Ingen av andre yrkesgrupper kan erstatte den faglige tyngden og kunnskapen som en barnehagelærer har.

En av dem som vil rammes av et forbud mot dispensasjoner, er islandske Bjarney Gunnarsdottir. Hun er utdannet som allmennlærer, og har i flere år fått dispensasjon fra utdanningskravet.

– Da jeg flyttet hit i 2006 tenkte jeg at en barnehage er en fin plass å lære det norske språket skikkelig. Men jeg trivdes så godt at jeg ble værende, sier hun.

Gunnarsdottir er nå i ferd med å ta den nødvendige etterutdanningen for å fortsette i barnehagen, med støtet fra kommunen.

Hun mener at et forbud vil få store konsekvenser for barnehagedriften.

– Da må de ta inn ufaglærte isteden. Det er jo bedre at folk med relevant utdanning har jobben som pedagoger, sier hun.

Færre dispensasjoner

Vestfold har hatt den største nedgangen i dispensasjoner i barnehagene, en nedgang på 79 prosent.


Ifølge Cathrine Iversen i Utdanningsforbundet i Vestfold er det ikke satt i verk spesielle tiltak for å få dette til.

– Vi har et jevnt tilsig av pedagoger fra Høgskolen i Tønsberg hvor de utdanner barnehagelærer. Dessuten er det nå stor tilflytting til de største byene i fylket, sier Iversen.


Hun tror også at når de har så god dekning av barnehagelærere, så trekker det til seg andre pedagoger på grunn av stort fagmiljø.

For fem år siden slet den lille kommunen Svelvik med å få ansatt barnehagelærere. Derfor tilbød de alle barnehageplass og høyere lønn enn andre kommuner.