NRK Meny
Normal

Omfattende næringslivsplaner på vent på grunn av kraftlinjeutsettelse

Næringslivet i Øst-Finnmark reagerer sterkt på Statnetts forsinkelse i bygging av ny kraftlinje. Omfattende planer for vindkraft må nå legges på vent.

Stein Mathisen

Viseadministrerende direktør i Varanger-Kraft ber Statnett fåfortgang i utbygging av kraftnettet i Øst-Finnmark.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

Statnett ønsker nemlig å undersøke hvilke kraftbehov det er i området før man tar en beslutning om utbygging. Det kan blant annet ramme planene om å gjøre vindkraft til en viktig framtidsnæring i Øst-Finnmark, for kapasiteten i dagens nett skaper store begrensninger i planene om å bygge ut mer vindkraft.

Se video:

Created by InfoDispatcher

Video: Arnstein Jensen

– Vi har kapasitet til å doble kraftproduksjonen ved å bygge ut vindkraftparken utenfor Berlevåg, forteller viseadministrerende direktør Stein Mathisen i Varanger Kraft.

– Øst-Finnmark blir uaktuell

Han sier de kjenner til andre utbyggere som også har store planer, men som i dag ikke har mulighet til å gjennomføre disse.

– Det er også industrielle aktører som sier at Øst-Finnmark er uaktuell fordi det ikke er kapasitet i kraftnettet, sier Mathisen.

Linjenettet i Øst-Finnmark er i dag prega av slitasje og alderdom. Men Statnett vil først undersøke behovet og vurdere ulike alternativer før en utbygging eventuelt vedtas.

– Må ha forutsigbarhet

Arvid Jensen

Styreleder Arvid Jensen i NHO i Finnmark.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

Det har styreleder Arvid Jensen i NHO i Finnmark forståelse for.

– Men det må likevel ikke ligge noe utsettelser. De må tvert imot legge fram en forutsigbar plan slik at næringslivet har noe å forholde seg til.

Og i Varanger Kraft er de tydelig på en ting.

– Samfunnsøkonomene i Statnett må regne om igjen, sier Stein Mathisen.