Hopp til innhold

Omfattende bakteriesmitte i flere militærleire - finner ikke smittekilden

– Så lenge vi ikke finner smittekilden, kan vi aldri vite om vi får en ny økning av tilfeller eller ikke, forteller Forsvarets lege til NRK. Til nå er 107 rammet av bakteriesykdom.

Syke soldater

107 personer i Forsvaret er blitt syke av bakterien.

Foto: Audun Asphjell / Forsvaret

For litt under en måned siden omtalte NRK et utbrudd av Yersinia-bakterien i flere militærleire i Troms.

Nå har forsvaret fått oversikt over antall smittede.

– Totalt har vi registrert 107 som er rammet av denne sykdommen. Det er både soldater, befal og sivile, forteller overlege nord, Lore Jeanette Diab, i Forsvarets sanitet til NRK.

Yersinia-bakterien kan gi feber, magesmerter og diaré. Hvert år registreres det mellom 50 og 100 tilfeller i året.

Bakterien smitter som regel via svinekjøtt som ikke er varmebehandlet, salat som er skylt i vann som kan inneholde avføring fra svin, eller ved skittent drikkevann. Når man først er rammet, kan man bære bakterien i flere uker, og den spres også mellom mennesker, dersom de for eksempel er for dårlig med håndhygienen.

Finner ikke smittekilden

Mattilsynet og Folkehelseinstituttet har de siste ukene prøvd å finne smittekilden til utbruddet.

De har intervjuet både syke og friske personer, for å se hva de som er blitt rammet har gjort annerledes.

– I tillegg har vi tatt prøver av mat som kan være smittekilden, men dette er et møysommelig arbeid som tar tid, og foreløpig har vi ikke funnet kilden, sier seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet, Line Vold.

Ingen sammenheng

Størstedelen av de rammede tilhører militærleiren på Skjold i Målselv i indre Troms. Også personer på Bardufoss leir og Setermoen er rammet, i tillegg til et par tilfeller blant sivile andre steder i landet.

– De fleste tilfellene er på Skjold, og foreløpig ser vi ingen sammenheng mellom utbruddene i de forskjellige leirene, sier Diab i Forsvarets sanitet.

– Det spesielle er at vi har de samme varene på alle våre kjøkken, så det er spesielt at dette skal ramme så hardt på Skjold, og ikke andre steder, fortsetter hun.

De syke personene er sendt hjem.

– Faren for spredning er mindre utenfor leiren. De syke kan komme tilbake når de har avlagt en negativ prøve, men det kan ta flere uker før bakteriene er ute av systemet, sier Diab.

Forsvaret har også fjernet alt av svinekjøtt som ikke er varmebehandlet og salat fra kjøkkenet på de forskjellige leirene.

Smittede leire

Frykter mørketall

– Vanligvis rammes man ganske hardt av Yersinia-bakterien, og kan være syk i flere uker. Denne gangen har de kun opplevd lettere magesmerter og løs mage. I Forsvaret må alle som blir syke til kontroll, derfor har vi klart å oppdage utbruddet. Det er ikke sikkert de ville gått til legen hvis de hadde vært hjemme, sier Lore Jeanette Diab.

Hun tror derfor at det er flere som kan være rammet, uten at de er klar over det.

Og selv om Forsvaret har registrert at antall nye tilfeller har blitt færre den siste tiden, frykter Diab at det kan komme flere.

– Dette er en bakterie som lever lange. Så lenge vi ikke finner smittekilden, kan vi aldri vite om vi får en ny økning av tilfeller eller ikke, sier hun.

Line Vold ved Folkehelseinstituttet ser ikke like alvorlig på situasjonen.

– Det at vi har mange tilfeller nå skyldes nok utstrakt testing i Forsvaret. Vi kan ikke utelukke at det kommer igjen, men slik det ser ut nå er det nok i ferd med å forsvinne, sier hun.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark