NRK Meny
Normal

Ølkrangelen gir Maria og Jann-Martin en usikker fremtid

De har flyttet til Nordkjosbotn og bygd hus på grunn av jobbene sine i Mack. Nå ser fremtiden usikker ut.

Maria Svensli og Jann-Martin Mathisen

Maria Svensli og Jann-Martin Mathisen har bygd hus i Nordkjosbotn for å jobbe i Mack. Nå står jobbene deres i fare.

Foto: Marita B. Anderssen / NRK

Det er den andre uka i barnehagen til Jann-Martin Mathisen og Maria Svenslis ett år gamle sønn. Begge har jobb i administrasjonen til Mack, i bryggeriets nye lokaler i Nordkjosbotn. Her deler de kontor, og de deler det nybygde huset sitt.

De siste dagene har de også delt på en usikkerhet om fremtiden.

– Jeg er fra Nordkjosbotn selv, men flyttet herfra for mange år siden. Jeg flyttet tilbake kun på grunn av jobben, sier Jann-Martin.

– Nå er det ingen som er trygge. Vi aner ikke hvor ille dette kan gå.

I fjor inngikk Mack og Rema 1000 en avtale som sa at Mack skulle få selge i alle fall en del av produktene sine i Rema-butikkene over hele landet. Før jul kom en ny beskjed: Som et resultat av Remas nye strategi, så det ut til Mack-øl kun blir å finne i Rema-butikkene i Troms.

Ifølge Mack selges en tredjedel av det de produserer til Rema 1000. Dersom Mack mister sin hylleplass i Rema-butikkene, kan det få store konsekvenser for det nordnorske bryggeriet.

– Det er klart, går det som verst, risikerer vi jo å måtte redusere staben. Jeg er ikke så stresset på egne vegne, mest stresset på Mack sine vegne. Vi er jo stolte av arbeidsplassen vår, og når det går dårlig med den, påvirker det jo oss, sier Maria Svensli, som opprinnelig er fra Ålesund.

Har ikke blitt enige

Mandag ettermiddag gikk Mack i møte med Rema 1000 for å diskutere avtalen sin. Rema var da tydelig på at de ønsker å selge Mack-øl i alle sine nordnorske butikker.

– Vi har ikke kommet til enighet, og foreløpig er vi et godt stykke unna hverandre. Situasjonen er litt mindre alvorlig enn den var før møtet, men den er fortsatt svært alvorlig, sier administrerende direktør i Mack, Harald Bredrup, til NRK.

Han forteller at uenigheten bygger både på mengde og hvilken plassering Mack-produktene skal ha i butikkene.

– Uansett hvordan vi ender opp, så vil det får konsekvenser for oss. Vi har hatt betydelig omsetning i Sør-Norge, men nå snakker vi om hva som skal skje Nord-Norge. Det er der vi kjemper om vårt eksistensgrunnlag nå, sier Bredrup.

Partene ble i alle fall enige om én ting: De skal møtes senere for å fortsette forhandlingene.

– Det er mye detaljer i slike forhandlinger, og vi må bruke litt tid på dette. Vi skal i alle fall strekke oss for å komme til enighet, sier Lars Kristian Lindberg i Rema 1000 etter møtet.

Bredrup og Lindberg

Harald Bredrup i Mack og Lars Kristian Lindberg i Rema 1000 er i alle fall enige om at de ikke er ferdig å forhandle, og at de må ha flere møter.

Foto: NRK