NRK Meny
Normal

Oljeomlasting tross is på fjorden: – Dette er russisk rulett

SV-politiker mener oljeomlastingen under isbelagte forhold i Bøkfjorden er russisk rulett.

Trolig oljeomlasting i Bøkfjorden

Det pågår oljeomlastinger i Bøkfjorden i Sør-Varanger, til tross for at sjøisen ligger nær opp til oljetankerne. Bildet er tatt onsdag ettermiddag.

Foto: Tarjei Abelsen

SV-politiker Johnny Ingebrigtsen reagerer kraftig på at det gjennomføres oljeomlasting i Bøkfjorden under isbelagte forhold.

I går kunne NRK vise bilder der det pågår oljeomlasting i Sør-Varanger, til tross for at sjøisen ligger nær oljetankerne.

Ingebrigtsen mener dermed oljevernberedskapen i Bøkfjorden er betydelig svekket

– Dette er vanvittig. Det er russisk rulett. I og med at det er russiske tankskip som ligger der ute. Så alvorlig reagerer jeg på det som skjer i Bøkfjorden, sier Ingebrigtsen.

Jobber selv med oljevern

Ingebrigtsen som selv jobber med oljevernberedskap i Honningsvåg sier kombinasjonen av sjøis og strøm, slik det er i Bøkfjorden, kan ødelegge oljelensene som skal legges rundt oljetankerne mens oljelastingen pågår.

Samtidig mener han at mannskapet som skal sørge for oljevernberedskapen må jobbe under svært utfordrende forhold, når sjøisen ligger så nær oljetankerne.

– Det er ingen enkel operasjon å gjøre. Spesielt ikke når det kan bli under minus 30 grader. Så det er mennesker som er den store begrensningen i lag med utstyret, sier Ingebrigtsen.

– Grensen er unødvendig stor

Miljødirektoratet har satt et krav om at oljeomlasting i Bøkfjorden ikke kan pågå om det er sjøis nærmere enn 1 kilometer fra omlastingsstedet.

Frank Bakke Jensen som er stortingspolitiker for Høyre og medlem av næringskomiteen mener det ikke er problematisk at det gjennomføres omlasting som bryter med Miljødirektoratets krav.

– Det er en grense som er unødvendig stor. Jeg mener det er rom for å stole på at firmaet er faglig kompetente. Det er ikke uvanlig at man lar aktørene selv vurdere risikoen i slike saker, sier Bakke Jensen