NRK Meny
Normal

Oljemisjonæren gir ikke opp

– Du kan godt kalle meg en oljemisjonær og en oljelobbyist som ikke gir opp. Det sier lederen av Lofoten og Vesterålen Petro.

Ørjan Robertsen (til venstre) møtte partileder Siv Jensen og olje- og energiminister Terje Søviknes

Ørjan Robertsen (til venstre) møtte partileder Siv Jensen og olje- og energiminister Terje Søviknes på landsmøtet til Frp sist helg.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

I 10 år har han kjempet for konsekvensutredning for områdene utafor Senja, Vesterålen og Lofoten. Lofoten og Vesterålen Petro er en interesseorganisasjon for 150 næringslivsbedrifter i Lofoten og Vesterålen. Daglig leder Ørjan Robertsen er ofte å finne i kulissene når politiske partier eller andre organisasjoner diskuterer oljevirksomhet i nord. Han er hyppig til stede på landsmøtene til partiene. I 2013 oppsøkte han samtlige landsmøter. I år har han vært på landsmøtene til Arbeiderpartiet og Høyre.

Frp: – Et viktig besøk

Sist helg var han på Frps landsmøte på Gardermoen. Der møtte han blant andre partileder Siv Jensen og olje- og energiminister Terje Søviknes.

I samtale med Ørjan Robertsen i LoVe Petro under landsmøte til Fremskrittspartiet gikk partileder Siv Jensen og olje- og energiminister Terje Søviknes lengre enn alle andre partier i ønske om konsekvensutredning av nye områder på norsk sokkel.

Frp programfester nok en gang at de vil konsekvensutrede hele området utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Kommer partiet i posisjon er dette en viktig sak for Frp i forhandlingene, og skulle Fremskrittspartiet havne i opposisjon kommende stortingsperiode, vil de fremme forslag i Stortinget om konsekvensutredning av havområdene utenfor LoVe, sier Robertsen..

– Det er utmerket at Ørjan Robertsen er her. Det er viktig at slike talsmenn for oljevirksomhet står fram og skaper kontakt, og bygger nettverk, sier olje- og energiminister Terje Søviknes til NRK.

Har mistet medlemmer

I ti år har Robertsen ledet foreninga. De siste åre har flere bedrifter falt fra. Det ble en nedtur da Venstre og KrF tvang Solberg-regjeringa til å si nei til ei konsekvensutredning.

– Vi har oppnådd målet vårt å få et flertall på Stortinget til å si ja til ei konsekvensutredning. Men det er et paradoks av småpartiene har hindret at denne saka er kommet til avstemming i stortingssalen, mener Robertsen. Han har vært banksjef og er tidligere ordfører i Hadsel i Vesterålen for Arbeiderpartiet.

Stemningsskifte

Men det har skjedd et stemningsskifte i oljesaka. Meningsmålinger viser nei i befolkninga, og mange kommuner sier også nei. Og Ørjan Robertsen roser arbeidet som motstanderne har gjort i denne saka.

– De har gjort en god jobb med å få folk til å tro at ei konsekvensutredning betyr at det blir boring.

Han sier at organisasjonen Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja får rundt to millioner kroner i støtte fra staten. Hans organisasjon får ikke noe fra staten, og på grunn av oljeprisfall og lavere aktivitet har det vært vanskeligere å få støtte.

– Men vi gir ikke opp. Vi tror på at oljevirksomhet kan gi nye arbeidsplasser og skape positive ringvirkninger lokalt, sier Robertsen.