NRK Meny
Normal

– Har aldri sett at det har gått skred her før

De store snømengdene den siste tiden har ført til at det har gått flere selvutløste skred på Kvaløya i Tromsø. Nå er skredfaren oppgrader til faregrad 4 flere steder.

skred finlandsfjellet

Pål Jakobsen anslår at dettes skredet er rundt 25 meter langt. Det hadde gått i slakt terreng.

Foto: Pål Jakobsen / mobilbilde

Pål Jakobsen

Pål Jakobsen jobber til daglig som kommunikasjonssjef i Tromsø kommune, og er ivrig på toppturer på fritida.

Foto: Birger Morken

– Da jeg gikk til Finlandsfjellet i dag så jeg at det hadde gått to snøskred. Det ene skredet hadde gått på et sted hvor jeg aldri har sett det gå skred før. Det er neppe mer enn rundt 25 grader helning der skredet har gått, altså relativt slakt, sier Pål Jakobsen.

Andre juledag var han ute for å sjekke skredfaren på Kvaløya i Tromsø. Han forteller at han så flere sprekker i snøen i fjellsiden som var opp mot en meter dype.

– I tillegg til det ene skredet som hadde gått i slakt terreng mot toppen, hadde det også gått et større skred lenger ned i fjellsiden. Her er det et sted hvor snøen pleier å samle seg i skavler, og her går det jevnlig skred, sier Jakobsen.

Nysnø og vind

sprekk i snø

Snøen i fjellsidene på Kvaløya har flere sprekker.

Foto: Pål Jakobsen / mobilbilde

Det har det siste døgnet kommet mye nysnø i Troms, i tillegg til at det har blåst mye. På enkelte steder mener Pål Jakobsen det har lagt seg opp mot en meter snø.

– Nysnøen kommer oppå et gammelt lag av snø som er blitt omdannet til iskrystaller av kulda. I tillegg har det kommet mye hagl de siste to døgnene. I kombinasjon med mye og sterk vind, har det gitt klart økt skredfare det siste døgnet, sier han.

Han vil ikke komme med advarsler, men mener folk ikke bør være overrasket over at skredfaren er økende.

– Det var mange folk på tur i dag, men alle jeg så holdt seg i trygt terreng. Man kan ha mye moro i slakt terreng også, sier Jakobsen.

Oppgradert skredfare

Nettsiden varsom.no, som leverer oppdaterte snøskredvarsel fra hele landet, oppgraderte fredag snøskredfaren på Senja og i området rundt Narvik til faregrad 4.

Dette betegnes som stor snøskredfare, der snøskred kan løses ut av seg selv.

«Det har stått på med polare lavtrykk som har gitt og gir store mengder med nysnø i kombinasjon med vind i mange regioner. Situasjonen er for øyeblikket uoversiktlig pga. dårlig sikt og uvisshet rundt et svakt lag med rimkrystaller,» står det på varsom.no.

I resten av de ytre områdene av Troms er snøskredfaren vurdert til faregrad 3, noe som vil si betydelig snøskredfare.

Mindre snø lørdag

Vakthavende meteorolog Marit Berger ved Vervarslinga Nord-Norge forteller at det vil fortsette med snøbyger utover fredag kveld, men at det vil lette opp lørdag formiddag.

– Det vil også etter hvert komme byger langs kysten av Finnmark, mens det vil bli oppholdsvær på vidda, sier Berger.

Lørdag vil det bli noen snøbyger i Troms og nord i Finnmark først på dagen. Vinden vil minke i Troms mens det i Øst-Finnmark kan komme opp i sterk kuling.