Hopp til innhold

Økt pågang for nettsted som advarer mot useriøse utleiere

«Hybelrating» får stadig flere brukere. Spesielt i Tromsø har antall henvendelser skutt i været.

Hybelrating i Tromsø

Her er et par eksempler på noen av vurderingene som er lagt inn på nettsiden, hvor det i skrivende stund er opp mot femtitalls kommentarer om utleiere og boliger i Tromsø.

Foto: Faksimile fra hybelrating.no / NRK

Hybelrating.no er en nettjeneste som oppstod for et par år siden, hvor alle kan legge igjen en vurdering av utleieren og boligens tilstand. Nettstedet har i det siste opplevd en kraftig vekst i antall brukere i Nord-Norge, og især i Tromsø.

– Trafikken er eksponentielt økende, og så langt i år har vi 50 prosent økning i forhold til hele fjor. I dag har vi cirka 16.000 brukere, sier markedsføringsansvarlig Øystein Simonsen Opperud.

Beskytte sårbare, unge leietakere

Nettjenesten har ikke konkret statistikk som gjelder de ulike landsdelene, men Opperud sier at de stadig får flere henvendelser på nettsiden eller via sosiale medier fra Tromsø.

– En effekt av et trangt leiemarked, er at utleier ikke behøver å tenke på kvalitet. Det går på bekostning av særlig sårbare, unge mennesker. Vi kan bidra til å gjøre leiemarkedet mer synlig, slik at man på forhånd får en indikasjon på utleieren.

Boligmarkedet i Tromsø har vært vanskelig i mange år, med høye priser og relativt få utleieenheter. I universitetsbyen overstiger nemlig antall studenter i stor grad tilgangen på studentboliger, noe som tvinger mange unge folk ut i det private leiemarkedet.

Jeg fikk ikke kontrakt selv om jeg ba om det tre ganger. Jeg fikk ikke ha besøk, ha på lyset når jeg var hjemme og utleier gikk inn minst 10 ganger uten å si ifra eller spørre om lov. Når jeg skriftlig sa ifra om at det er ulovlig å holde på slik som de gjorde, tok de strømmen på hybelen min som straff. Styr unna, det er ikke verdt det.

Anonym vurdering av en utleier i Tromsø

Får hjelp av Datatilsynet

Markedsføringsansvarlig Øystein Simonsen Opperud sier at de har utarbeidet egne retningslinjer for innleggene som deles, samt at de følger personvernloven.

– Vi går igjennom hver eneste vurdering før de legges ut for å passe på at de er i tråd med retningslinjene. Vi har hele veien hatt en dialog med Datatilsynet, sier han.

Utleier: – Positivt for næringen

Øystein Johansen er en av de store boligutleierne i Tromsø, og han mener at nettstedet der man kan rangere utleier og utleiebolig, er positivt da man kan luke ut useriøse aktører.

Han er ikke bekymret for at en leietaker kan misbruke tjenesten til å henge ut utleieren uten grunn eller i en konfliktsituasjon.

– Den risikoen finnes i all næringsvirksomhet, men denne tjenesten vil styrke kvaliteten på boforholdet for leietakeren. Det er positivt for hele næringen, sier Johansen.

Anbefaler å sjekke boligen selv

Helene Falch, regiondirektør ved Forbrukerrådet i Tromsø

Regiondirektør Helene Falch ved Forbrukerrådet i Troms, minner folk som er på boligjakt om å alltid be om kontrakt.

Foto: Forbrukerrådet

Regiondirektør Helene Falch i Forbrukerrådet i Troms, sier til NRK at slike nettsider kan være en grei informasjonskilde for dem som er på boligjakt.

Men hun advarer: man ikke bør stole blindt på vurderingene.

– Det er individuelle vurderinger som er gjort og det kan være at det er noen spesielle årsaker som ligger bak en dårlig kritikk. Vi anbefaler alle om å sjekke boligen selv, eller å få noen til å sjekke den for deg før man inngår et leieforhold, sier hun.