Hopp til innhold

Oddekalv i strupen på oppdrettsnæringa etter lakserømning i Finnmark

Kurt Oddekalv vil anmelde oppdrettsselskapet Norwegian Royal Salmon i Finnmark etter lakserømmingen i Lille Kufjord tidligere i år i forbindelse med stormen «Hilde».

Leiaren i Norges Miljøvernforbund, Kurt Oddekalv
Foto: Hommedal, Marit / Scanpix

Norway Royal Salmon meldte tidligere denne måneden at de har hatt opptelling og funnet ut at antallet laks som rømte fra oppdrettsanlegget deres i Lille Kufjord i Alta kommune er på 3312.

Selskapet har tidligere meldt at tøffe værforhold under stormen Hilde skal ha vært årsaken til at deler av nota løsnet.

Kurt Oddekalv og Norges Miljøvernforbund mener lakserømningen kan være en kriminell handling.

– Vi anmelder for vi mener oppdrettsselskapene ofte oppgir mindre antall rømt laks enn det som stemmer, sier Oddekalv.

Nå ønsker han en politietterforskning, slik at de kan få greie på hva som egentlig har skjedd under rømmingen.

– Det er så mange ting som kan gå galt. De kan ha dårlig ankerfeste, skjært noten eller kjøpt billig utstyr fra Kina. Det er viktig å få på det rene hva som har skjedd, sier han.

– Plumpuddinger med andre arveegenskaper

Oppdrettslaks

Norges miljøvernforbund sier de anmelder nesten alle norske lakserømninger, for å få klarhet i hva som egentlig har skjedd.

Foto: Lunde, Bjørn Erik Rygg / VG

Oddekalv mener det er en katastrofe for Altaelva at oppdrettslaksen rømmer.

– Når det rømmer tusenvis av oppdrettsfisk som har fått ødelagt genene sine og som er mer eller mindre plumpuddinger med andre arveegenskaper, så er det en katastrofe. Oppdretterne burde også være glad for en anmeldelse, sier han.

Han sier at Miljøvernforbundet anmelder de fleste rømningene.

– Vi mener det er store mørketall her og at i mange tilfeller er det ikke slik som oppdretterne har sagt, eller at det var mer fisk som rømte. Politiet er det viktigste verktøyet vi har i denne kampen - enten det er uforskyldt, slurv eller fusk, sier han.

Norwegian Royal Salmon i Finnmark ønsker ikke å kommentere påstandene fra Oddekalv eller en eventuell anmeldelse fra Norges miljøvernforbund.

NRK har laget et kart over alle tillatelsene til å drive med lakseoppdrett i Norge per 28.08.2013. Via kartet kan du også få informasjon om hvem som eier bedriften og regnskapstallene til oppdrettsselskapet.

Beklager rømning

Marit Bærøe, regionsjef for Nordnorsk Havbrukslag i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening, beklager rømmingen.

– Vi har en nullvisjon, og at fisk rømmer fra anlegg skal ikke skje. Men dessverre skjer det likevel uhell, noe vi jobber kontinuerlig med å unngå. Enkelte værsituasjoner kan være utfordrende for anlegg i sjø, og selv om de er bygget og dimensjonert til å takle dette kan visse situasjoner dessverre ende som dette, sier hun.

Bærøe mener det ikke er sikkert at det er så katastrofalt at oppdrettslaksen rømmer, som det Miljøvernforbundet mener.

– Hvilken påvirkning den rømte laksen faktisk har på ville laksestammer er selv forskningsmiljøene uenige om. Men det vi vet er at ingen laksestammer til nå har dødd ut på grunn av rømt oppdrettsfisk. Laksen er avlet frem for å vokse og ta opp fôr i en merde, ikke til å leve i naturen, så vi må nok anslå at det meste av den rømte fisken dør i det fri, sier hun.

– Er det ikke bra for næringa selv at lakserømninger nærmest automatisk blir politianmeldt?

– En politigransking vil vise hva som faktisk er skjedd, noe som kan bevise at dette er et svært lite ønskelig uhell. Her i dette rømningstilfellet er alle prosedyrer og myndighetskrav fulgt ved rask rapportering, gjennomgang med Fiskeridirektoratet, og igangsetting av gjenfangst, så en bevisst miljøkriminell handling er dette så langt ifra, mener hun.

Tror ikke på mørketall

– Norges miljøvernforbund mener at slike rømninger kan bli brukt for å skjule dumping av smittet fisk. Hva sier dere til det?

– Havbruksnæringen har et konstant fokus på å hindre rømming. Å miste fisk er et rent tap for oppdretter, og har du hull i lommeboka gjør du det du kan for å tette det og samle penger så fort som mulig. Det samme gjelder for oppdretter, sier Bærøe.

– Norges Miljøvernforbund kommer også med kritikk på at det er store mørketall når det kommer til rømninger?

– Tapstallet er regnet ut i samarbeid med myndigheter, noe som er prosedyre i slike tilfeller, og vi har ingen grunn å mistenke underrapportering, sier Bærøe i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark