Obs-varsel: – Det er en kraftig virvel

Polart lavtrykk gir sterk vind og kraftige snøbyger på kysten av Troms og Vest-Finnmark.

Bilde av polart lavtrykk

Polart lavtrykk på vei til de to nordligste fylkene mandag ettermiddag.

Foto: @meteorologene

Meteorologisk institutt sendte mandag formiddag ut Obs-varsel for deler av Nord-Norge da det ligger et polart lavtrykk over Tromsøflaket. Sterkest vind ventes vest og sørvest for lavtrykket, med liten til full storm 25 m/s.

– Det er en kraftig virvel som ligger på bankene, og som vil gi en del vind og nedbør. I den grad det blir kastevind er det trolig folk lengst nord i Troms, samt i Finnmark som vil merke det. Det sier vakthavende meteorolog ved Vervarslinga for Nord-Norge, Gjermund Haugen til NRK.

Kan bli storm

Vinden vil variere fra sted til sted i de to nordligste fylkene, men det vil noen plasser bli kortvarig sterk kuling på kysten, og kanskje liten eller full storm nord i Troms. Lavtrykket beveger seg mot sørøst, og ventes å nå kysten omkring Loppa mandag ettermiddag.

– Det er fortsatt usikkert hvor uværet vil treffe, og det kan hende at det er Finnmark som får den sterkeste vinden, sier Haugen.

Også sørover i Troms vil det bli en periode med opptil sterk kuling og kraftige snøbyger.

Det er andre gang på kort tid at det sendes ut obs-varsel i Nord-Norge. Fredag ga et polart lavtrykk meteorologene hodebry. De kan utvikle seg mye i løpet av kort tid, og er mye raskere en vanlige lavtrykk. Dette gjør dem vanskelige å forutsi, og det er alltid vanskelig å si noe om hvor og hvordan de vil treffe.

Uværet fredag påvirket kollektivtrafikken i hele Troms, og både busser, hurtigbåter og fly ble innstilt i lange perioder.

Polart lavtrykk

Det ventes sterk vind og kraftige snøbyger nordpå.

Foto: @meteorologene

Finn frem snøskuffen

Etter at uværet slipper taket sent mandag ettermiddag, vil Kong Vinter feste grepet ytterligere.

– Det blir fortsatt vintervær med byger og pålandsvær, og perioder med kuling. Men det blir ganske fine vintertemperaturer.

Siste døgn er det Steinfjord på Senja i Troms som har fått mest nedbør med 24 cm snø. Noen steder midt i Troms har fått mellom 15–20 cm. Nord i Troms har det vært mindre nedbør, og det er der det blir mest nedbør det kommende døgnet, ifølge Haugen.

– Skal man ut på tur de nærmeste dagene bør man følge med på værradaren for å se hvor det til enhver tid er kraftigst nedbør og sterkest vind, oppfordrer vakthavende meteorolog ved Vervarslinga for Nord-Norge, Gjermund Haugen.