Hopp til innhold

OBS-varsel sendt ut: Store nedbørsmengder og full storm

Full storm, 100 millimeter med regn og fare for jord- og flomskred. Blir været som ventet, fraråder Sysselmannen alle å oppholde seg utendørs.

Mørketid på Svalbard

Longyearbyen i mørketid. Det er fredelig vær der oppe nå, men mandag snur det kraftig. Bildet er tatt fra Larsbreen, med Sverdruphammeren opplyst av Longyearbyen, og Gruvefjellet til høyre.

Foto: Ivar Ekseth / NTB Scanpix

Starten på ny uke blir av den uhyggelige sorten værmessig på Svalbard. Meteorologisk institutt har sendt ut obsvarsel for mandag og tirsdag, der det meldes om lokalt store nedbørsmengder i vestlige områder på Spitsbergen.

Nedbøren kommer som regn under 500 meter over havet.

– I området rundt Longyearbyen ventes det 30–50 millimeter på 24 timer, og i fjellområdene nær kysten over 100 millimeter med regn, står det i OBS-varselet.

Det ventes også sørvestlig full storm langs kysten og i fjellet, med stedvis kraftige vindkraft på 25–30 meter i sekundet i fjordstrøkene.

– Det er fare for vann på avveie, lokale oversvømmelser, jord- og flomskred i bratt terreng, skriver meteorologene.

Laster Twitter-innhold

Følger situasjonen tett

Søndag innkalte Sysselmannen på Svalbard, Kjerstin Askholt, til et hastemøte om OBS-varselet. Sammen med Lokalstyret i Longyearbyen forsøkte de å få en oversikt over hvilke konsekvenser dette været kan få for innbyggerne, og hvilke tiltak som er nødvendig å igangsette.

Stabssjef Ole Jakob Malmo hos Sysselmannen sier etter møtet at de er glad de har fått varselet i god tid.

– Det første vi gjør nå er å gå ut med en reell informasjon om hva befolkningen kan forvente seg, og at de må ta sine forholdsregler. Vi må vurdere utviklingen i været fortløpende, sier han.

– Men det er klart, hvis vi får nedbøren som er meldt, er det absolutt å fraråde folk å bevege seg ut i terrenget.

Sysselmannen har opprettet tett kontakt mellom redningsetater, lokalstyret og sysselmannskontoret. De har også fortløpende kontakt med Meteorologisk institutt og NVE.

– Så vi følger situasjonen tett, og vil få mer detaljert værmelding og vurderinger mot aktuelle tidspunkt som heldigvis ligger et stykke fram i tid, sier Malmo.

Jordskred Svalbard

Disse jordskredene gikk i Longyearbyen for to uker siden. Det er fortsatt stor fare for skred på øygruppen.

Foto: Roger Zahl Ødegård/Trond Olsen, Sysselmannen på Svalbard

Uvanlig høye temperaturer

Det har den siste måneden vært uvanlig mildt i Arktis, og i oktober ble det målt rekordvarme på samtlige stasjoner i nordområdene.

Det igjen har blant annet ført til flere store jordskred nær Longyearbyen. Øygruppen er ikke vant med så mildt vær så sent på året, og permafrosten tines opp og skaper bevegelser i bakken.

Sysselmannen har gått ut og oppfordret befolkningen sterkt til å ikke bevege seg i skråninger, langs fjellrygger, inkludert alle tradisjonelle turruter i området inntil videre.