Nytt ras på Svalbard - vei fremdeles stengt

Natt til onsdag gikk det et nytt ras på Svalbard, etter flere stein og jordras sist helg.

Nytt ras på Svalbard

Store nedbørsmengder førte til jordskred og stengte veier på Nordenskiöld Land på Spitsbergen på Svalbard, her fra sist helg.

Foto: Roger Zahl Ødegård/Trond Olsen, Sysselmannen på Svalbard


Det siste steinraset gikk mellom Tverrdalen og Sverdrupbyen utenfor Longyearbyen, om lag en kilometer unna nærmeste bebyggelse.

– Når det blir lyst skal Sysselmannen undersøker om det siste raset er nær kjente turstier, og eventuelt om det skal innføres restriksjoner for ferdsel i området, sier Thor-Arild Hansen, sysselmannsførstebetjent hos Sysselmannen på Svalbard.

Det regnet mye natt til onsdag, og det har vært mye nedbør på Spitsbergen den siste uken. Det er gått flere ras, og veier ble stengte.

Sjekket området med helikopter

Det var like etter midnatt at Sysselmannen fikk melding fra en av innbyggerne i Longyearbyen om at han hørte lyd av ras som gikk på andre siden av dalen. Da det ikke var mulig å se noe fra bakkenivå dro sysselmannens folk med helikopter inn i rasområdet. Men det var for mørkt til å se hvor stort raset var.

– Vi tror dette er et lite steinras. Om det er utløst av regnet i natt, eller om det er et naturlig ras som jo går på Svalbard i ny og ne vet vi foreløpig ikke.

Obs-varsel

Sist helg sendte Meteorologisk institutt ut obs-varsel om store nedbørsmengder på Spitsbergen.

Nedbøren førte til at det gikk flere jord – og steinras i Longyeardalen, Bjørndalen og andre sidedaler nær Longyearbyen. Veien til Endalen ble lørdag stengt på grunn av masser på veien, og den er fremdeles stengt.

– Vi overvåker situasjonen, og avventer med å rydde veien til været blir bedre, sier Thomas Neuhold, eiendomsforvalter i Store Norske – som har ansvaret for den veien.

I byen er vei 300 mellom det gamle museet og Huset ryddet for masser, og åpnet tirsdag kveld, forteller veidirektør Einar Olsen i Longyearbyen lokalstyre. Lokalstyret drifter veiene i sentrumsområdet av Longyearbyen.