Hopp til innhold

Slik har du aldri sett nordlyset før

Nå kan du fange nordlyset og alle dets fargervalører på en måte som aldri før har vært mulig. Se de spektakulære bildene her.

Et helt nytt kamera har for første gang fotografert nordlyset med en enestående klarhet. Kameraet kan fange flere spektralbånd av lys samtidig, altså ulike bølgelengder, farger eller lys.

Kameraet som har fått navnet NORUSCA II, er utviklet med midler fra norsk forskningsråd.

Prosjektet skal støtte nordlysfysikere på Svalbard og er et russisk-norsk samarbeid, forteller Fred Sigernes, professor ved Universitetet på Svalbard.

– Vi har designet en høyhastighets fiskeøye-linse og i tillegg har vi brukt flytende krystallfilter. Disse filtrene er ny på markedet, forteller han.

Forskerne har også investert i det mest sensitive kamerahodet som finnes på markedet. Sigernes forteller at et vanlig kamera bare har tre fargeplan. NORUSCA II har hele 41 fargeplan.

Forsker på nordlys

Nordlys NORUSCA II

Bilder tatt med høyhastighets fiskeøye-linse.

Foto: Njål Gulbrandsen/UNIS

Kameraet kan ta bilder av hele himmelen. Normalt må man ta flere bilder av nordlyset og ved hjelp av ulike filter kan man til slutt oppnå et resultat som gjenspeiler virkeligheten til en viss grad.

Håpet er å utvide vår forståelse av nordlys og andre flyktige atmosfæriske hendelser sier teamet av forskere som har designet og bygget NORUSCA II, på UNIS (The University Center of Svalbard) hjemmesider.

Kanskje har de allerede avdekket tidligere ukjente atmosfæriske fenomen med det nye kameraet. Sigernes forteller at sola hadde et utbrudd den 24. januar i år.

Etterpå hadde de kraftig nordlys på Svalbard som varte i nesten to timer.

– Rett etterpå så det ut som det ble dannet et bølgemønster. Det kan se ut som dette er generert ut fra nordlyset som en effekt av nordlyset. Dette lysende bølgemønstret tror vi er natthimmellys, forklarer Sigernes.

Ny viten om natthimmellyset

Nordlys NORUSCA II

Her kan vi skimte både Melkeveien, stjerner og natthimmelys (bølgemønstret på høyre side).

Foto: Njål Gulbrandsen/UNIS

Natthimmellys er et eget fenomen som ligger rundt hele jordkloden i 90 kilometers høyde. De har studert dette fenomenet i mange år på Svalbard. Sigernes sier at man har vært klar over at det går bølger gjennom natthimmellyset, men nå har det nye kamerat muligens avslørt helt ny viten.

– Det kan faktisk se ut som natthimmellyset blir påvirket av kraftig nordlys. Det er i så tilfelle nytt. Vi var klar over at vær og vind påvirket natthimmellyset, men nå kan det se ut som det også er påvirkning ovenfra, forteller han.

Sigernes forklarer at natthimmelyset befinner seg i den kaldeste delen av atmosfæren. Lyset kan ikke sees fra bakken, men kan sees fra en romferge.

– Med NORUSCA II ser vi ting som jeg ikke har sett før, sier professoren.