Nytt håp for Harstad som friby

En ny avtale vil trolig gjøre Harstad til verdens første by som gir vertskap til forfulgte musikere.

Friby

Ordfører i Hrastad, Marianne Bremnes og Elisabeth Dyvik fra ICORN jobber for at Harstad skal bli friby for forfulgte musikere.

Foto: Anders Søvik

–Det sitter jo noen der ute og lever et utrygt liv, og venter på å få komme til Harstad. Det ønsker vi å gjøre noe med, og det er viktig for Harstad som kulturby også, sier ordfører i Harstad, Marianne Bremnes.

Nå Harstad vil etter all sannsynlighet bli verdens første by som kan gi vertskap til forfulgte musikere.

Det ble klart etter at kommunen i går inngikk en avtale med organisasjonen ICORN som gir fribyordninger til blant annet forfulgte forfattere.

– Vi har jobba lenge for at Harstad skal bli verdens første friby for forfulgte musikere. Vi har jobba mot myndigheter og ikke helt fått det til sånn som vi ville, sier Bremnes.

Det er ett år siden Harstad som første by i verden fikk status som friby for forfulgte musikere, men prosjektet ble stoppet av den nye regjeringen.

Årsaken til at prosjektet har stoppet opp, er at initiativtakerne, Musikernes Fellesorganisasjon, ikke har rett til å fremme saker overfor UDI.

Jobbet lenge

Harstad har lenge ønsket å være en del av fribyordningen som gir forfulgte kunstnere permanent opphold i Norge og vertskap i to år. Men justisdepartementet sa nei. Men nå har en ny avtale med organisasjonen ICORN gitt ordfører Marianne Bremnes nytt håp.

– Det ser strålende ut. Vi har hatt et møte med ICORN, og det ser lovende ut. Nå er vi kommet et gigant-sprang videre i dette arbeidet, sier Bremnes.

Best forberedt

Organisasjonen ICORN har tidligere fokusert på forfulgte forfattere, men nå har de bestemt seg for å utvide tilbudet.

– Det er for at kulturelle eller kunstneriske uttrykk er forfulgt og undertrykt og lider samme skjebne uansett om det er det trykte ord, musikk eller på lerret. Hvis noen, så er Harstad den best forberedte kommunen jeg har sett på lenge når det gjelder dette arbeidet, sier Elisabeth Dyvik fra ICORN.

Og ordføreren gleder seg til prosjektet endelig vil være i havn.

– Jeg tror kulturlivet her vil sette pris på det som kommer, sier hun.