Hopp til innhold

– Svalbardsamfunnet må lete etter nye bein å stå på

Kulldrift skal være næring på Svalbard i mange på framover, men samtidig må samfunnet begynne å se framover. Det sa næringsminister Monica Mæland da hun besøkte Svea.

Monica Mæland på Svalbard

Monica Mæland på besøk i Lunckefjellgruva på Svalbard.

Foto: Laila Lanes / NRK

– Store Norske sin virksomhet er fremdeles en betydelig del av næringsvirksomheten på Svalbard. Det er fremdeles grunnlag for videre drift. Så er det viktig at svalbardsamfunnet også leter etter andre bein å stå på, sier næringsminister Monica Mæland.

I går besøkte hunden nye Lunckefjellgruva i Van Mijenfjorden på Svalbard. Her skal drifta starte i vinter, og fram til 2019. Lunckefjell skal erstatte den nærliggende Sveagruva som snart går tom for kull.

Det er mørkt, kaldt og litt rått. Vi er inne i Store Norskes nye gruve.

– En arbeidstemperatur på 4 grader er perfekt, sier leder for bergteknisk avdeling i Store Norske, Per Nilssen.

Statsråden er nysgjerrig når hun for første gang får besøke en gruve. Hun er imponert over hva Store Norske får til på Svalbard.

mæland på svalbard

Monica Mæland får demonstrert den rene kvaliteten på kullet i Lunckefjell.

Foto: Laila Lanes / NRK

Imponert av gruvebesøk

Lunckefjell åpner i mars. Nå pågår utredning der, det vil si at man forbereder gruvedriften med å grave ut stoller og gjøre klart.

– Det er jo mektig imponerende og det føles veldig spesielt å være i ei gruve for første gang. Det er veldig krevende arbeidsforhold, men her er det så flinke folk, og folk som trives. Og som prøver å informere oss uinnvidde så vi forstår, sier Mæland.

Mæland har fått innsikt i Store Norskes drift i Lunckefjell. Hun er på Svalbard for å få innsikt i de næringene som finnes der og som folk lever av.

Og Store Norske har gått med underskudd de siste årene. På grunn av lave kullpriser er det ikke sikkert at Lunckefjellgruva blir lønnsom..

– Situasjonen i dag er en annen enn da prosjektet ble planlagt. Det vet jeg at styret er opptatt av, at man gjør de nødvendige tiltakene for å dempe kostnadsnivået og følge situasjonen nøye. Ingen av oss vet hvordan fremtiden ser ut, sier Mæland.

Se video fra statsrådens svalbardbesøk:

Framtidsnæring for Svalbard

Besøkte forskerby

Tidligere i uka var hun i Ny-Ålesund og fikk vite mer om forskningen som skjer der. 10 nasjoner forsker fast med Ny-Ålesund som base, et område som egner seg godt fordi det ligger langt fra annen sivilisasjon, men samtidig er tilgjengelig med fly og annen infrastruktur som internett.

– Forskningen vil være viktig for framtida, sier Mæland.

mæland

Her har Mæland fått overlevert Næringsplanen for Svalbard av lokalstyreleder Christin Kristoffersen,

Foto: Laila Lanes / NRK

Men folk på Svalbard kan ikke bare leve av forskning og reiseliv når gruvedrifta en gang i framtida er over.

Onsdag fikk Mæland overrakt Næringsplanen for Svalbard, et dokument som lokalstyret står bak. Her ser man 30–40 år fram i tid inn i framtida for å finne ut hva samfunnet der oppe skal leve av.