Nye vannstandsrekorder i hele Troms og Finnmark

Lavtrykket fra stormen «Berit» i kombinasjon med springflo gjør at det aldri har vært målt høyere vannstand i Troms og Finnmark enn på lørdag.

Rekordflom i Tromsø

Vannet sto høyt hos en bilforhandler i Tromsø.

Foto: Marita Andersen

– Fire av fem målingsstasjoner i Troms og Finnmark viser ny vannstandsrekord. Nå gjennstår bare Vardø klokken fem, men også der ligger den an til å bli ny rekord, sier Magnar Reistad, forsker ved Meterologisk institutt.

Stormen «Berit» som har herjet langs kysten av Vestlandet og Nordland har ikke ført til uvær i Troms og Finnmark, men lavtrykket har likevel satt sine spor.

– Årsaken til vannstandsrekordene er at det også er høyt tidevann akkurat nå. Kombinasjonen av springflo og stormflo virker i samme retning, sier Reistad.

– Så det er ganske ekstremt, kan du si, fortsetter forskeren.

Slo rekoden fra 1983

I Harstad ble rekorden fra 1983 slått med hele 26 cm rundt klokken 13.00 på lørdag.

Her måtte brannvesenet rykke ut for å pumpe vann fra en rekke kjellere. Kafé&restaurant «De 4 roser» var blant dem som ble rammet.

– Fra vannet kom sigende til det var 40 cm i kjelleren her tok det bare et øyeblikk, fortalte Grethe Byberg, som for første gang var ikledt støvler på jobb, klokken ett.

Rekordflo Tromsø

Denne bilen i Tromsø var i utgangspunktet parket godt inne på fastlandet.

Foto: Marita Andersen
  • I Tromsø ble ny rekord satt med 383 cm over nullnivå like før klokken 14.00, og slo dermed den gamle rekorden med 16 cm.
  • I Hammerfest ble det også ny rekord, men ikke like grensesprengende som hos de andre målestasjonene. Med 380 cm over nullnivå ble den gamle rekorden slått med 4 cm.
  • I Honningsvåg ble det like før klokken 16.00 i dag satt ny rekord med 377 cm, og den gamle fra 1993 ble dermed slått med 8 cm.