NRK Meny
Normal

Gjennomgår nye tips i 15 år gammel drapssak

Mediedekningen i forbindelse med 15-årsdagen for Sjøvegan-drapet, har ført til at politiet har fått flere tips i saken.

Lensmann Hans Roar Rasmussen

Lensmann Hans Roar Rasmussen i Salangen jobber fremdeles med drapet på Sjøvegan.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Fire personer har kontaktet lensmann Hans-Roar Rasmussen med opplysninger etter at blant annet NRK har satt søkelyset på den 15 år gamle, uløste drapsgåten i sommer.

Det var 15. juli 1998 at Marie-Louise Bendiktsen ble funnet død i brannruinene etter sitt eget hus på Sjøvegan i Salangen kommune.

En rutinemessig obduksjon avslører at enken i 50-årene var blitt brutalt drept med flere knivstikk. Mye tyder også på at hun ble utsatt for et seksuelt overgrep.

Tenker stadig på drapet

Rasmussen var den eneste politibetjenten som ikke var på ferie da brannen ble meldt. Han forteller om en omfattende etterforskning der enorme mengder bevismateriale skulle gjennomgås.

Undersøkelser ble gjort i både inn- og utland, men til dags dato er ingen blitt siktet i saken, og Rasmussen innrømmer at dette er en sak han stadig tenker på.

– Kona mi er flink til å få meg til å forstå at jeg må koble ut av og til. Men som politimann sitter det i ryggraden – det at alvorlige forbrytelser som dette må bli oppklart. At rettferdigheten må skje fyllest. Så tankene er der hele tida, innrømmer lensmannen.

For datteren Tone Bendiktsen førte drapet på moren til en sterk skyldfølelse, fordi hun hadde reist fra barndomshjemmet på Sjøvegan kort tid før drapet for å dra på et besøk på Grytøya.

Håper på svar

Hun håper fremdeles på å få et svar på drapsgåten.

– Om vedkommende blir straffa eller ikke, er ikke så viktig. Men jeg vil vite hvorfor. Hvorfor ble mamma drept? Jeg greier ikke med min beste vilje forstå hvorfor. Hvis en foreldelse kan få gjerningsmannen til å tilstå, så vil jeg foretrekke det framfor straff, sier Bendiksen, som droppet planene om å flytte hjem fra Longyearbyen til Sjøvegan etter drapet.

Tips fra utlandet

De ferske tipsene som har kommet inn til lensmannskontoret i Salangen skal alle være knyttet til folk i lokalmiljøet. Politiet skal nå gjennomgå dem grundig.

– Det går på observasjoner de har gjort av personer i sjøveganområdet i aktuelt tidsrom. Kanskje det alt vesentlige er mer utfyllende informasjon, om observasjoner vi allerede har registrert, sier Rasmussen.

Nå kan saken bli gjenopptatt, for det er flere løse tråder å nøste opp.

– Parallelt gjør også politiet egne undersøkelser i forhold til opplysninger som bør utredes nærmere. Det gjelder blant annet informasjon vi finner i utlandet, sier Rasmussen.