NRK Meny
Normal

Nye siktelser i Kautokeino

12 menn er nå siktet for seksuell omgang med mindreårige, forsvarer mener det er en heksejakt.

Tilsammen 12 menn er nå sikta for seksualforbrytelser i Kautokeino. To menn i 20-årene ble varetektsfengsla i går. Forsvareren til en av dem mener det er en heksejakt som forgår.

Kripos har vært i Kautokeino i fire måneder, og nå er det tolv siktede forteller politiadvokat Are Meedby.

«Voksne gutter»

Det begynte i romjula da varaordføreren i Kautokeino ble siktet for seksuell omgang med ei jente under 16 år. I Januar kom et team fra Kripos til bygda, og i løpet av vinteren har til sammen 12 menn blitt siktet for lignenede forhold:

– Likhetstrekkene er jo da at det er voksne gutter, og noen ganger vel så det, som har vært sammen med jenter under 16 år og nedover.

I går ble de to sist siktede varetektsfengslet for to uker.

– Ja, det har vi begjært i forhold til risikoen for bevisforspillelse, og det har retten gitt oss medhold i, sier Meedby.

Basert på vitner

Advokat Bernt Ole Rydningen har fulgt saken fra den startet og representerer en av de to som ble varetektsfengslet i går. Han reagerer på politiets arbeid:

– Han er overrasket over varfetekstfengslingen fordi fornærmedes forklaring er snart to måneder gammel. Politiet har også sittet på opplysningene om hvilke vitner de sier de har behov for å avhøre, og politiet har ventet til nå med å frykte bevisforspillelse og påvirking av vitner. Det er en nokså forkastelig arbeidsmetode, sier han.

Politiet har avhørt over hundre personer i forbindelse med sakene, og det er gjennom de mange avhørene at mange av sakene har dukket opp. De fleste ligger ett og to år tilbake i tid, men noen er også flere år gamle forhold.

– Hekseprosess

Etter det NRK kjenner til har vitneavhørene vært svært viktige bevis i flere av sakene der siktede har blitt varetekstfengslet. Meedby vil si lite om hvorfor så mange er siktet og hvilke bevis de har:

– Det er tildels vitneavhør og tekniske bevis men jeg kan ikke gå nærmere i detalj her.

Rydningen på sin side mener politiet har startet en hekseprosess i Kautokeino.

– Mange påstander lar seg ikke dokumentere, og de som forsøker å ta til motmæle blir ikke trodd.

Ingen av sakene er ferdig etterforsket, og det er ikke tatt ut tiltale mot noen av de siktede.