NRK Meny
Normal

Her fraktes nye frø inn i frøenes «Noahs ark»

Nylig ble nye frø fraktet inn i frøhvelvet på Svalbard. Hvelvet er som en Noahs Ark for framtidens matproduksjon

Inne i en fjellside, beskyttet av permafrosten på Svalbard, ligger verdens mest varierte samling av matfrø fra hele verden.

I en pressemelding på Landbruks- og matdepartementet sine hjemmesider skriver Svalbard Globale frøhvelv at den globale matproduksjonen må opp med 70 prosent innen 2050. Det slår verdens matvareorganisasjon fast.

– I 2050 vil vi være flere enn 9 milliarder her på jorda. Det blir enda mer krevende å skaffe nok mat i årene som kommer. Klimaendringene gjør det vanskeligere og dyrere å produsere mat. Det er i denne sammenhengen frøene som er lagret i Svalbard globale frøhvelv vil spille en avgjørende rolle i framtida, sier landbruksminister Lars Peder Brekk i pressemeldingen.

Frø fra hele verden

Den siste leveransen til frøhvelvet inneholdt frø fra blant annet Portugal, Costa Rica, Peru, Zambia, Aserbajdsjan og Columbia.

Dermed finnes det i dag frøprøver fra 8000 ulike arter i frøhvelvet. De til sammen 741 000 frøprøvene kommer fra 231 land over hele verden.

Frøene som ligger i frøhvelvet er et sikkerhetsnett for framtidens matvareproduksjon.

Frohvelv inne

Inne i frøhvelvet lagres frøene på lange reoler, i minus 18 grader.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

Kan lagres evig

Det genetiske råmaterialet som ligger lagret i permafrosten kan brukes til å utvikle matplanter i stand til å takle fremtidens klima.

Inne i Svalbard Globale frøhvelv oppbevares frøprøvene i tre fjellhaller, som holder en konstant temperatur på 18 minusgrader.

Her er det plass til til sammen 1,5 millioner frøprøver, som kan oppbevares til «evig» tid.