Russland starter stor militærøvelse i Barentshavet

Tirsdag startet en stor russisk militærøvelse i Barentshavet. Mer enn ett dusin marinefartøy og ubåter har seilt ut fra basene sine for å øve på anti-ubåtkrig.

RFS Severomorsk
Foto: Jon Vaag Eikeland og Georg Austad, Forsvaret

Det skriver Barents Observer, som refererer til en pressemelding fra det russiske forsvaret.

Både marinefartøyer, fly, helikopter og ubåter av ulike slag deltar i øvelsen. Blant annet torpedobåten “Admiral Ushakov” og anti-ubåtfartøyet “Severomorsk”.

Ifølge pressemeldingen som Barents Observer referer går øvelsen ut på at ubåtene som tirsdag har reist ut til hemmelige steder i Barentshavet skal angripe skipene som deltar i øvelsen.

Den helt nye atomdrevne ubåten “Vladimir Monomakh” skal også være med i øvelsen.

Det er ventet at den for første gang skal avfyre interkontinentale missiler av typen Bulava. For knapt en måned siden hevdet russiske medier at amerikanske ubåter ble jaget ut av Barentshavet. Dette burde ikke komme som en overraskelse, og henger sammen med den nye atomubåten sa Thomas Nilsen i Barents Observer da.

Det skal også utplasseres missil-systemer på Fiskerhalvøya få mil fra den norske grensen.

Det er kun en måned siden sist gang russerne hadde øvelse i Barentshavet, og man kan forvente seg mer øvelser fremover skal man tro spesialist i russisk sikkerhet og forsvarspolitikk Katarzyna Zysk ved institutt for forsvarsstudier.