NRK Meny
Normal

Ny rapport: – Tromsøregionen bør bli en storkommune

En utredning av kommunesammenslåing av fem kommuner i Tromsøregionen ble onsdag lagt fram.

Laster kart, vennligst vent...

Konsulentselskapet PWC har laget en utredning om konsekvenser av å slå sammen kommunene Tromsø, Balsfjord, Karlsøy, Storfjord og Lyngen.

Kommunereformen

Bakgrunnen for arbeidet i regionen, er regjeringas forslag om kommunereform, der man ønsker å få færre, større og mer robuste kommuner, som er i stand til å levere gode tjenester til innbyggerne.

Geir Arne Nyheim, som har vært prosjektleder for rapportarbeidet, understreker at de ikke har laget en rapport der de små kommunene innlemmes i Tromsø.

– Det er ikke snakk om at Tromsø skal overta de andre kommunene, sier han. Her er det snakk om en helt ny kommune, sier han.

Større effektivitet

Rapporten viser at en ny kommune, med omtrent 86 000 innbyggere, vil føre til mange positive konsekvenser.

Det vil føre til større fagmiljø, mer spesialisert kompetanse, større økonomisk fleksibilitet og gi mulighet for å bli en sterkere regional aktør.

Når det gjelder negative konsekvenser, peker rapporten på at det vil bli større avstand mellom befolkningen og politikere og saksbehandlere.

Store besparelser

Av rapporten går det fram at kommunen kan spare store summer. Rent teoretisk kan de fem kommunene spare inn over 100 millioner kroner på tjenesteproduksjonen hvert år. Men det blir også slått fast at det kan være vanskelig å få ut denne gevinsten.

Når det gjelder administrasjon, mener PwC at kommunen kan spare 56 millioner kroner hvert år etter en sammenslåing.

Går for sammenslåing

Rapporten konkluderer med at kommunen bør slå seg sammen. Det sier Reinholdt Bredrup, som er ansvarlig for rapporten.

– Potensialet for økonomiske gevinster er stort, men disse er ikke store nok alene til å være et argument for sammenslåing. Likevel mener vi fordelene ved en sammenslåing er større enn ulempene, sier Reinholdt Bredrup i PwC