Ny nordnorsk laksegigant tar form

Lakseoppdrettsselskapet Volden Group AS er i ferd med å kjøpe opp Marine Harvest i Hammerfest, og blir dermed størst på oppdrett i nord. 

 

Marine Harvest i Hammerfest
Foto: Jon Are Nilsen / NRK

Administrerende direktør i Volden Group AS, Håkon Volden bekrefter at de har ferdigforhandlet en intensjonsavtale med Marine Harvest om kjøp av 9 konsesjoner, samt lakseslakteriet i Rypefjord utenfor Hammerfest.

Fra før har Volden Group AS 13 konsesjoner i Alta, Loppa og Nordkapp.

Hvis oppkjøpet går i orden vil de få tilsammen 22 konsesjoner. Det vil føre til at selskapet som har base på Simanes i Alta blir et av de største opdrettsselskapene i Nord-Norge.  

Omstruktureringer 

Volden vil verken kommentere pris eller hvilke planer de har med oppkjøpet i Hammerfest. Årsaken er at det nå kan bli omstruktureringer som kan ha konsekvenser for arbeidsplasser.

 Kilder i bransjen som har NRK har pratet med, sier at omstruktureringene kan innebære å legge ned slakteriet i Alta, fordi området det ligger i er omstridt.

Nærheten til Altaelva og risikoen for smitte fra oppdrettslaks til villaks har gjort at det er vanskelig for Volden Group å få tillatelse til økt aktivitet i området. Mest sannsynlig blir slakterivirksomheten flyttet til anlegget i Hammerfest, mens administrasjonen blir i Alta. Dette vil i tilfelle møte motstand i Alta, på grunn av tunge lokale økonomiske interesser i selskapet.

Aksjonærene bestemmer

Marine Harvest eier 52% av aksjene i lakseslakteriet i Rypefjord, de andre aksjonærene har forkjøpsrett på anlegget og må godkjenne salget før de kan bli en realitet.

Nå skal Marine Harvest og Volden Group AS informere aksjonærene om hvilke planer de har. Planene blir offentliggjort på mandag.