Vil at flere konkurrerer om bærplukking

Nettsida utogplukk.no skal gjøre det attraktivt å plukke bær. Karl Henrik Solheim fra Kvænangen troner på topp på lista, med 44 liter bær. Han savner konkurrenter.

Blåbær i bøtte/spann

Nettsida 'utogplukk.no' skal få opp folks lyst til å plukke bær. Her registrerer man hva slags kommune man har plukket bær i, hvilken bærtype man har plukket og mengde. Man kan velge å være anonym.

Foto: Victoria Ose / NRK

– Jeg har bestandig plukket mye bær, og syntes det var morsomt når en nettside som dette kom. Det er selvfølgelig artig at jeg ligger på førsteplass, sier Karl Henrik Solheim (32) fra Kvænangen til NRK.

Karl Henrik Solheim (32) fra Kvænangen

Karl Henrik Solheim er en ihuga bærplukker, og har brukt halve sommerferien på dette.

Foto: Privat

De ti friluftsrådene i Nord-Norge står bak nettsiden utogplukk.no, som gjelder for alle de tre fylkene i nord. Her kan folk registrere bærfangsten sin, og etter bare få uker har svimlende liter med skogens herligheter blitt registrert på nettsiden.

Solheim har brukt halve sommerferien, cirka en og en halv uke, på å plukke bær 44 liter bær.

– Det har jeg kombinert med fjellturer og turer langs fjordene sammen med kjæresten. Det fine med å plukke bær er naturen, friheten og at det er avslappende. Flere burde komme seg ut og plukke, sier Solheim.

Han savner nemlig konkurranse på utogplukk.no.

– Det hadde vært stilig om flere registrerte bærfangsten sin her, særlig folk i Kvænangen. En del her plukker mer enn meg, men disse har ikke registrert seg.

Nordland på topp

Hugo Tingvoll er rådgiver i fysisk aktivitet

Ifølge Hugo Tingvoll, prosjektleder for 'utogplukk.no', er det straks slutt på moltebærene i Nord-Norge. – Årets første tyttebær ble registrert i Alta for cirka en uke siden, sier han.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Hugo Tingvoll, leder i Nord-Troms friluftsråd og prosjektleder for «utogplukk.no», sier at de opprettet nettstedet fordi de ville gjøre bærplukking mer attraktivt.

– I fjor var det friluftslivets år, og da ble det trukket fram at bærplukking ikke er så populært lenger. Vi har erfart at sider der man «sanker» fjelltopper og registrerer det på nett, som «Ti på topp», er populært. Vi tenkte vi kunne gjøre det samme med bærturer. I tillegg ville vi prøve ut noe nytt, sier han.

Og ikke være bekymret – du trenger ikke å avsløre ditt hemmelige bærsted når du registrerer deg på nettsiden. Bare hvilken kommune du har plukket i.

– Folk holder tradisjonelt den gode bærmyra og de gode fiskestedene for seg selv. Vi tenkte først på at de skulle registrere dette på nettsida, men slo det fort fra oss, sier Tingvoll og humrer.

Det er folk i Nordland som har registrert størst bærmengder på nettsida.

– Troms ligger på bånn. Den beste bærkommunen i Troms så langt er Kvænangen. Salangen er på 2. plass.

– Knallbra bærsommer

Bær - Karl Henrik Solheim

Karl Henrik Solheim mener årets bærsommer har vært svært bra.

Foto: Privat

Solheim mener bærsommeren har vært knallbra. Ifølge Tingvoll er det registrert store bærmengder over hele fylket.

– Man kan lage så mye godt med selvplukkede bær, for eksempel blåbærpai og multekrem, sier Solheim.

Tingvoll mener det er viktig å gå på bærtur i et folkehelseperspektiv.

– Også er det et lite tankekors at man får kjøpt blåbær på butikken året rundt, men at man kan gå rett ut i skogen og plukke egne – som er mye bedre og billigere.