NRK Meny
Normal

– Synes du det er greit å steine mennesker?

Hør debatten om ny moské i Alta mellom Tommy Berg (SV) og Ronny Berg (Frp).

Ronny Berg

Varaordfører Ronny Berg (Frp) har gått hardt ut mot samlokalisering av både moské og asylmottak i Alta.

Foto: Robin Mortensen/NRK

– Er du enig i at religionene skal få dyrke ut sin kultur og tradisjon fullt ut? spør Frp-er Ronny Berg.

– Ja, for vi har religionsfrihet i Norge, svarer SV-er Tommy Berg.

– Så da er det greit å steine mennesker? Det er jo kultur og tradisjon i religion.

– Den der kjøper jeg ikke, for hvis du leser Bibelen så bokstavelig som du leser Koranen, så vil du finne steining av mennesker der også. Les Mosebøkene. Ekstremister finner du i alle kulturer.

Alta-politikerne Ronny Berg (Frp) og Tommy Berg (SV) møttes til en tilfeldig og uformell debatt hos NRK i Alta om etableringen av en større moské i byen.

Ronny Berg er imot moskétableringen, mens Tommy Berg mener politikerne ikke kan bestemme hvem som skal få leie hvilke bygg i kommunen.

  • Hør debatten mellom de to her:

Moské

Her kan det bli en ny moské i Alta.

Foto: André Bendixen/NRK

Gettofisering

Debatten om etablering av en ny moské i Bossekop i Alta har tatt helt av. Dagens moské i bydelen Bukta er for liten, og den muslimske foreningen ønsker å leie seg et nytt og større lokale i bydelen Bossekop på motsatt side av byen.

Rett over gata for den planlagte moskeen i Bossekop er det i tillegg ønske om å etablere et asylmottak. Dette gjør varaordfører i Alta kommune, Ronny Berg (Frp), skeptisk. Han frykter en gettofisering av bydelen og ønsker å stoppe planene.

At kultursenteret Sisa, som jobber med innvandrere og flyktninger, ønsker å lokalisere seg i samme område, gjør ikke saken bedre for Frp-politikeren – heller tvert imot.

Frykter voldtekter

SV-politiker Tommy Berg mener holdningene som har kommet fram i den offentlige debatten i Alta den siste uka er skremmende. For ham toppet det hele seg da Kystparti-politiker Rut Olsen i et intervju med Altaposten fryktet flere voldtekter i Bossekop som følge av nyetableringene.

– Vi må ikke glemme i dag at vi allerede har et asylmottak i Alta, vi har en moské, og vi har masse mennesker som kommer fra andre kulturer og folkegrupper, sier Tommy Berg.

Varaordfører Ronny Berg kan være enig i at deler av debatten ikke er god.

– Jeg ser også i sosiale medier og på nettet at det er en del som tar litt av. Kanskje har vi for lite debatt om akkurat slike spørsmål, og derfor tar det litt ekstra av, sier Ronny Berg.

Asylmottak

Nordlys hotell får ikke hotelldrifta til å gå rundt, og ønsker å leie ut lokalene til Hero Norge for å etablere et asylmottak.

Foto: André Bendixen/NRK

Ukjente asylsøkere

Rut Olsen hevdet i Altaposten at man vet at det medfører flere voldtekter ved etablering av et asylmottak. Overfor NRK begrunner hun det med usikkerheten med hvem som befinner seg i et asylmottak.

– Jeg tror ingen som går til en moské for å vende seg til Mekka gjør kriminelle handlinger. Disse er som regel bofaste flyktninger i Alta, og som mange kjenner i sitt nærmiljø. Men et asylmottak, der vet vi ikke hvem som sitter. Der kan være uskyldige familiefolk, men der kan også være voldsmenn og drapsmenn, sier Olsen.

Dialog

Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i NOAS

Ann-Magrit Austenå.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere, Ann-Magrit Austenå, mener dialog er nøkkelen for å få debatten på rett kjøl.

– Dialog kan dempe konflikter og kan oppklare spørsmål folk kan ha om det at det kommer asylsøkere til bygda eller byen. Asylsøkere er i utgangspunktet veldig rolige og med høy ventekompetanse. De er instilt på at ting tar tid, og er først og fremst ute etter å etablere seg i et nytt, trygt og vanlig liv, sier Austenå.