NY MENINGSMÅLING: Partiet leder an – men Øystein vil ikke styre Skjervøy

Arbeiderpartiet er fortsatt det største partiet på Skjervøy, ifølge en fersk meningsmåling. Men partiets soleklare ordførerkandidat har andre ting å gjøre.

Øystein Skallebø

Øystein Skallebø har forutsetninger for å styre Skjervøy kommune, men vil heller være her, på Lerøy Auroras anlegg på Skjervøy.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

Valglogo

I Skjervøy er kommunevalget mer spennende enn på mange år.

På dagens meningsmåling, utført av Norfakta for Framtid i nord og NRK, går Arbeiderpartiet fram i forhold til valget for fire år siden, men har ikke egen ordførerkandidat.

Nå frir de andre partiene til Ap og tilbyr sine toppkandidater som ordfører i et samarbeid med Arbeiderpartiet.

Meningsmåling Skjervøy valg 2015
Foto: NRK

Vil ikke prioritere bort politikk

Øystein Skallebø er Skjervøy Arbeiderpartis soleklare listetopp. Partiet doblet oppslutningen på forrige meningsmåling. Likevel trakk Skallebø seg som ordførerkandidat.

Skallebø foretrakk yrkeskarrieren som kvalitetsleder ved Lerøy Aurora på Skjervøy, framfor en mulig politisk lederstilling.

– Det var ikke fordi at jeg hadde lyst til å prioritere bort politikken, for det har jeg ikke tenkt til å gjøre. Det var mer den store muligheten til å jobbe med en næring som er i stor vekst, og som er svært interessant. Dette er en arbeidsplass som jeg er stolt av å tilhøre, sier han til NRK.

Situasjonen som har oppstått i Skjervøy er unik. Etter at Skallebø trakk seg som ordførerkandidat, har partiet gått kraftig tilbake fra forrige måling.

Mandater Skjervøy

Slik vil mandatene i Skjervøy kommune fordele seg, dersom resultatet i meningsmålingen står seg.

Foto: NRK

– Viktig at vi kan være med å bestemme

Partiet har likevel høyere oppslutning enn ved valget for fire år siden.

– Jeg tenker at de ordførerkandidatene som partiene har er viktig i forhold til å profilere både saker og partiet. Det skal bli interessant å se hva som skjer, sier Eldbjørg Ringsby.

– Ordførerjobben er bare på fire år, og kanskje blir du jaget før de årene er gått, sier Oddmund Sørensen.

– Men det som er viktig er at Arbeiderpartiet får en sterk gruppe nå, for da er vi med på å bestemme hvem som blir ordfører, sier Robert Hansen som er kandidat for Skjervøy Arbeiderparti.

Øystein Skallebø og Arbeiderpartiet gjør det bra på meningsmålingene, men Skallebø ønsker ikke å bli ordfører.

– Vil samarbeide med alle partiene

Maktbalansen mellom partiene kan altså bli endret etter valget. Senterpartiet går mest frem, og kan få fire mandater. To mer enn i dag.

Taperne i forhold til valget for fire år siden er Høyre, KrF og Kystpartiet.

– Vi har samarbeidet veldig godt med de partiene som sitter og styrer i dag, så det er naturlig at vi snakker sammen etter valget, sier Ørjan Albrigtsen som er ordførerkandidat for felleslista til Kystpartiet og Kristelig Folkeparti.

Senterpartiets sterke posisjon på målingen gjør at de kan velge nye samarbeidspartnere.

– Vi åpner for samarbeid med alle partier i Skjervøy, og jeg synes vi har vist litt antydning til at vi har samarbeidet godt allerede i denne perioden. Selv med partiene som er opposisjon, sier ordfører i Skjervøy, Torgeir Johnsen (Sp).

Senterpartiet

Dagens ordfører, Torgeir Johnsen (til høyre), og resten av Senterpartiet åpner for samarbeid med alle partier i kommunen.

Foto: Øystein Antonsen / NRK