NRK Meny
Normal

Det borgelige flertall kan bli historie i Målselv

Det kan gå mot sosialistisk flertall i kommunen, og rektor Nils Foshaug (Ap) som ny ordfører.

Meningsmåling Målselv

Arbeiderpartiet gjør en stor oppsving i den foreløpige meningsmålingen for Målselv.

Foto: nrk

Det viser en ny meningsmåling som Norfakta har utført for NRK Troms og Folkebladet.

Dermed kan tiden være ute for Høyreordfører Helene Rognli, som har sittet i fire år.

Ordfører i Måselv, Helene Rognli

Helene Rognli, ordfører (H) i Målselv, er fornøyd med at Høyre ikke går tilbake.

Foto: CF-Wesenberg@kolonihaven.no / Høyre

Trenden fortsetter

Målingen for Målselv skiller seg ikke nevneverdig fra de andre meningsmålingene som er publisert de siste dagene. Også her er det en markert framgang for Arbeiderpartiet. Ap går opp fra 41,5 prosent av stemmene ved valget i 2011, til 47,6 prosent i dagens måling.

Det betyr at partiet får to nye mandater, og ender på 12. Hvis SV holder stillingen med sitt ene mandat, kan Ap og SV få 13 av de 25 mandatene i kommunestyret.

Nye ansikter men samme verdi

– Vi har nye ansikter og nytt giv i politikken, men folk vil kjenne igjen Arbeiderpartiet fordi vi har de samme verdiene som vi alltid har stått for. Det tror jeg kanskje er grunnen til at vi har gjort det så bra, sier leder for Arbeiderpartiet i Målselv, Siri Marie Sandbakken til NRK.

Også ordførerkandidat Nils Foshaug, som er og har vært rektor ved to skoler i Målselv, bidrar til at Arbeiderpartiet gjør oppsving, ifølge Sandbakken.

Foshaug sier han kjenner at han blir litt ydmyk både på egen og partiets vegne over disse tallene.

– Meningsmåling er meningsmåling, men det er bestandig hyggelig å få slike tall. Det betyr at det per i dag er en stor andel av Målselvs befolkning som mener at Ap og undertegnede kan bidra i politikken i Målselv, sier Foshaug til Folkebladet.

Mandater meningsmåling Målselv

Mandatfordeling Målselv

Foto: nrk

Borgerlig tilbakegang

De borgerlige partiene har samlet en liten tilbakegang, til tross for at Høyre går fram med 0,6 prosentpoeng. Frp går tilbake to prosentpoeng, mens Venstre går tilbake med 2,5 prosentpoeng.

Når Frp og Venstre mister hvert sitt mandat, innebærer det at det borgerlige flertallet går tapt.

Godt samarbeid

– Jeg er veldig glad for at Høyre ikke går tilbake, at vi har omtrent samme oppslutning som i 2011. Det er jo kjempebra, sier ordfører i Målselv, Helene Rognli til NRK.

Hun mener det blir spennende tider fremover. Rognli syns det er fantastisk at Ap har fått så stor oppslutning, og sier at det er mye samarbeid på tvers av partier i lokalpolitikken.

– Jeg tror ikke det blir en revolusjon om Arbeiderpartiet kommer til makta igjen, men jeg skulle gjerne beholdt den på den borgerlige siden, sier ordføreren til NRK.