NY MENINGSMÅLING: – Kødder du?! Det er jo utrolig gode tall

Miljøpartiet De Grønne tromlet sammen et lokallag i Nordreisa rett før fristen gikk ut. Nå ser de ut til å bli valgets store overraskelse.

MDG

Henriette Dale (til Venstre), Ingunn Irene Rivertz Vatne, Lars Nilsen Marakat, og Karl Mattis Nyheim i Miljøpartiet De Grønne i Nordreisa og Kåfjord har brukt sykkel på sin valgkampturné.

Foto: Laila Lanes / NRK

Valglogo

– Jøss! Kødder du?! Det er jo utrolig gode tall, ler Karl Mattis Nyheim, Miljøpartiet De Grønnes førstekandidat i Nordreisa.

Før kommunevalget i 2011 var ikke interessen rundt partiet stor nok for å danne et eget lokallag i Nord-Troms-kommunen. Før årets valg rakk de akkurat å samle et lag før fristen gikk ut. På dagens meningsmåling fra NRK, Framtid i Nord og Nordlys får partiet over seks prosent av stemmene, noe som vil gi dem ett mandat i kommunestyret.

– Jeg tror vi ser et resultat av at folk nå ønsker en forandring. I tillegg er det en økt bevissthet på et grønt og bærekraftig samfunn, sier Nyheim.

Også SV, Senterpartiet og KrF går frem på dagens meningsmåling, både sammenlignet med meningsmålingen fra juni og sammenlignet med valget i 2011.

Meningsmåling i Nordreisa

Miljøpartiet De Grønne tar store steg på meningsmålingen for Nordreisa.

Nedgang for de største partiene

Arbeiderpartiet, Høyre og Frp, går alle tilbake.

– Det er flere utfordringer som har gitt oss tilbakegang. Nordreisa har jo slitt med økonomien i mange år. At de mindre partiene gjør det bra, ser jeg på som naturlig, sier Arbeiderpartiets førstekandidat, Øyvind Evanger.

Ved valget i 2011 fikk de 39 prosent av stemmene. I dagens meningsmåling er oppslutningen på 32,8 prosent.

Terje Olsen

Tidligere fylkesråd for samferdsel, Terje Olsen, er Høyres ordførerkandidat i Nordreisa.

Foto: Trygve Andreassen

– Slik det står nå har vi syv mandater. Målsettingen vår må være å få beholde åtte mandater i kommunestyret. Det tror jeg vi skal klare, sier Evanger.

Høyres ordførerkandidat i år, Terje Olsen, er heller ikke overrasket over at opposisjonspartiene stormer frem.

– Å være de med makt gir ofte negative utslag på meningsmålingene. Vi må bare være redelig i den valgkampen vi fører. Det er selvsagt at skole er viktig, samtidig har vi utfordringer i omsorgssektoren. Og med den økonomien vi har er det krevende å opprettholde et godt tilbud samtidig som vi må kutte, sier Olsen.

Mandatfordeling i Nordreisa

Slik vil mandatene i kommunestyret i Nordreisa fordeles, dersom dagens resultater står seg 14. september.

Økonomien viktigst

Nordreisa kommune har vært på Robek-lista i mange år, som gjør at staten må godkjenne alle store lån og investeringer.

– Økonomien er ei utfordring, men de siste fire årene har vi gjort en god jobb. Vi har tatt ned Robek-gjelda fra cirka 34 millioner til rundt 10,5, så vi har et lite stykke igjen. Nå er det viktig å fortsette å bruke penger med nøysom hånd, sier Evanger.

Karl Mattis Nyheim, Miljøpartiet De Grønne, har klare tanker for hvordan de skal bidra til å friskmelde økonomien i kommunen.

– Vi må få ned sykefraværet. Det er på nesten 12 prosent. Det koster kommunen mye penger, penger som kunne vært brukt på helt andre ting. Vi vil jo også gjøre Norge grønnere, så jeg håper jo vi kan få på plass miljøvennlig og bærekraftig industri i Nordreisa, sier Nyheim.

Nettsending fra NRK Troms og Framtid i Nord.

Torsdag klokken 18.00 sender NRK og Framtid i nord direktesendt debattmøte fra Halti i Nordreisa. Tema er kommunesammenslåing og samferdsel.