NRK Meny
Normal

Ny krabbeart truer Barentshavet

Snøkrabben er snart like tallrik som den omstridte kongekrabben.

Allerede i 1996 ble snøkrabben første gang funnet i Barentshavet, da av russiske forskere. 

Siden den gang har krabben formert seg kraftig, og russiske krabbetellinger tyder på at snøkrabben snart er like tallrik som den omstridte kongekrabben. 

Krever krabben utryddet

- Norske og russiske myndigheter må samarbeide for å stoppe krabben, sier den russiske havforskeren Boris Berenbojm til NRK.

Berenbojm frykter snøkrabben skal ødelegge næringsgrunnlaget for andre viktige arter i Barentshavet, og får støtte av fagleder Maren Esmark i WWF:

-Vi krever nå at myndighetene rydder ut snøkrabben, enten gjennom fritt fiske eller at noen får betalt for å fiske den. Et intenstivt fiske vil holde bestanden nede, sier Esmark til NRK.

Spres via ballastvann?

Snøkrabben har sin opprinnelse i Stillehavet, fra Japan og opp til Beringstredet. Den er også påvist vest i Atlanterhavet, fra Cape Cod og opp langs kysten av Vest-Grønland.

Det er usikkert hvordan krabben har spredt seg til Barentshavet, men trolig er den kommet dit med ballastvann i tankskip. WWF mener nå det haster å få på plass internasjonale avtaler om ballastvann, for å hindre at fremmede arter sprer seg.