Vil lokke flere løpere til neste år

Årets Midnight Sun Marathon satte ny deltakerrekord.

Nils I. Hætta

Daglig leder Nils I. Hætta satser på flere enn 6000 løpere til neste år.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

I år deltok 5.979 løpere på Midnight Sun Maraton, som gikk av stabelen i Tromsø lørdag. Det var på forhånd meldt at arrangementet trolig ville passere 6.000 deltakere, men slik ble det ikke i år.

Daglig leder Nils I. Hætta medgir at han er litt skuffet.

– Vi er veldig fornøyd med at vi har fått ny deltakerrekord da vi slo fjorårets tall med flere hundre deltakere, men vi manglet bare 21 navn på startlistene for å komme over 6.000. Det er litt ergerlig, men vi har fortsatt som et mål å passere det antallet til neste år, sier han.

Kald kenyansk løper

For årets vinner av helmaratonet, Kipkorir Matthew Sicifi fra Kenya, ble maratonløpet en kald fornøyelse.

– Jeg er glad for at jeg vant, men det var veldig kaldt. Jeg har aldri løpt et maraton i slike temperaturer, sa vinneren til NRK like etter at han passerte målstreken lørdag.

Daglig leder Nils I. Hætta tror ikke at været har vært til særlig hinder for løperne, selv om de fleste kanskje ikke er vant til den arktiske sommeren.

– Det var 5–6 grader, og det er ikke kaldt så lenge det ikke regner. For maratonløpere er det faktisk ganske fine forhold, men det er klart at når man begynner å gå litt tom de siste fem kilometerne, så kjenner man kulda, sier han.

Midnight Sun Marathon 2016

5.979 løpere deltok i årets Midnight Sun Marathon.

Foto: Gjermund Håkonseth / NRK

Mange utenlandske løpere

Løpsarrangementet, som i år ble arrangert for 27. gang, lokket mer enn 1.700 utlendinger til Tromsø, og av løpsdistansene er det spesielt helmaratonet som er populært for utenlandske løpere. Helmaratonløpet var også det første som ble utsolgt en stund før helga, og over 80 prosent av deltakerne på denne distansen, er fra andre nasjoner.

Til tross for at midnattssolen uteble, var løperne fornøyd etter at de passerte målstreken. Amerikanske David Guthrie, som havnet på en 30. plass etter maratondistansen, kommer gjerne tilbake for å løpe Mørketidsløpet – om kona blir med.

– Jeg er her på grunn av løpet, det er unikt og det er fantastiske omgivelser. Underveis i løpet kunne jeg bare ta en titt på fjellene rundt meg om jeg ble sliten, det tok bort tankene. Jeg vil gjerne løpe vinterstid for å få med meg mørketiden, men da må jeg nesten overbevise kona. Hun er ikke så glad i kalde temperaturer som meg, sier han.