NVE:– Vi vurderer situasjonen nøye, da vannet kan true E8

Snø har demmet opp Sørbotnelva i Lavangsdalen, og elva har flommet over sine bredder.

Oversvømmelse i Lavangsdalen

Sørbotnelva har flommet over sine bredder.

Foto: Ørjan Rodal Hansen / NRK

Det var torsdag i forrige uke at det gikk et stort snøskred over E8 i Lavangsdalen. Innfartsveien til Tromsø var stengt i over ett døgn før snøen ble ryddet bort.

Den kompakte snøen fra skredet demmet opp Sørbotnelva, og mye nedbør og mildvær ga også ekstra snøsmelting og vann i elva.

Nå er beboerne i området bekymret for at vannet skal nå husene de bor i. Ellinor Skavskogen er en av innbyggerne som følger nøye med vannstanden.

– Hvis vannet stiger uten at noe blir gjort kan vi risikere at flommen når husene våre, sier Skavskogen til NRK.

Grunneier Tor-Steinar Isaksen forteller at han har vært ute og målt vannstanden i dag, tirsdag.

– Fra bakkenivå er det nå 176 centimeter vann. Bare i løpet av dagen har vannet steget med 40 centimeter, forteller Isaksen.

Snøskredfare i området

Norges vassdrags- og energidirektorat, NVE vurderer situasjonen, og eventuelle tiltak i samarbeid med Statens vegvesen, men først onsdag.

– Vi vurderer situasjonen nøye, da vannet kan true E8. Men i samråd med vegvesenet anser vi situasjonen som fortsatt trygg. Først onsdag vil vi vurdere tiltak, sier geolog i NVE, Tommy Granheim til NRK.

Han sier at det fortsatt er stor skredfare der snøskredet gikk forrige uke, og at det er en av årsakene til at man i dag ikke sender fagfolk inn i området for å undersøke elva og vannmengdene der.