NRK Meny
Normal

NVE: – Bevegelsene i fjellet økte markant

Sterk vind og mye nedbør bidro til at bevegelsene i det rasfarlige Oksfjellet i Kåfjord økte til hele 10 centimeter i døgnet i perioder.

Oksfjellet

Steinmassene i Oksfjellet beveger seg raskere for hver dag som går.

Foto: Bernt Olsen / NRK

På forhånd var det spådd at regnet som skulle pøse ned over Troms tirsdag ettermiddag, kveld og natt til onsdag, kunne få de bevegelige delene av Oksfjellet i Kåfjord til å rase ut.

– I 22-tiden begynte bevegelsene å øke ganske markant. I perioder var bevegelsene godt over 10 centimeter i døgnet i hastighet, og det har fortsatt med ganske stor hastighet utover natta og morgenen, sier sjefgeolog Lars Harald Blikra i NVE.

Lars Harald Blikra sjefgeolog i Åknes Tafjord Beredskap

Sjefgeolog i NVE, Lars Harald Blikra håper på mer regn slik at Oksfjellet kan rase ut.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Han forteller at bevegelsene nå ligger på rundt 6 til 7 centimeter i døgnet, og at uværet tirsdag førte til en del steinsprang fra fjellet.

– Ikke bare i det området hvor vi følger spesielt med på bevegelsene, men ellers i fjellet også. Det er stor aktivitet der, sier Blikra til NRK.

– Vi ønsker å få fjellet ned

Det var varslet mye nedbør tirsdag og natt til onsdag, og at dette skulle fungere som et slags smøremiddel i fjellet. Sjefgeologen sier at temperaturene fremover spiller en stor rolle på hva vi kan forvente videre.

– Nå ligger det akkurat på grensa mellom det som kommer som regn, snø eller sludd. Det gjør at det er vanskelig å spå hva som vil skje. Hvis det kommer regn, så forventer vi at det bare fortsetter å øke. Bevegelsene blir bare større og større for hver dag fremover nå. Så det kan hende det kommer så langt, at raset går uansett hvilke værforhold vi får, sier Lars Harald Blikra.

Selv om det er usikkert når fjellet vil rase, er Blikra sikker på hvilket vær han helst vil ha.

– Vi ønsker å få det fjellet ned, slik at vi kan starte sikringstiltak og bli ferdige med det. Vi ønsker derfor egentlig regn.

– Vi lever som normalt

Evakuert gårdsbruk

Tidligere i måneden ble 200 melkegeiter hentet ut fra det rasutsatte fjøset, som nå er evakuert.

Foto: Bernt Olsen / NRK

Påtroppende ordfører i Kåfjord, Svein Leiros bor ikke så langt fra det rasfarlige partiet av Oksfjellet. Han forteller at følelsen av å gå å vente på at fjellet skal rase ut, blir enklere når de vet at NVE følger så tett med.

– Vi har full tillit til NVE og Blikra som har kontroll på situasjonen, så vi lever som normalt her i Indre-Kåfjord, sier Leiros.

Tidligere i måneden da bevegelsene ble for store til at det var trygt å bo i enkelte områder ved Oksfjellet, måtte blant annet et gårdsbruk avvikles.

– Det er det trasige oppi dette, men nå er det slik at vi ikke kan gjøre noe med naturkreftene. Jeg er veldig glad for at man har en overvåkning på det, slik at vi har litt kontroll i hvert fall.