NRK Meny
Normal

NUPI og Statoil tror på Sjtokman

Verken Statoil eller Norsk Utenrikspolitisk institutt (NUPI) mener Sjtokman er død som petroleumsprosjekt.

Rørledninger Sjtokman

Rørledninger Sjtokman

Foto: Sevmorneftegaz Ltd.

Arvid Jensen i Petro Arctic sa tidligere i dag at utbyggingen av gassfeltet i Barentshavet er lagt død . Bakgrunnen er at Stavanger Aftenblad skriver at framtiden til Sjtokman-utbyggingen skal diskuteres på et styremøte i Gazprom torsdag.

Jensen tror dette signaliserer dårlig nytt for gigantprosjektet.

- Årsaken er lave gasspriser og at det amerikanske markedet satser på andre energikilder, sa Jensen.

Petro Arctic - som Jensen representerer - er en interesseorganisasjon for bedrifter som leverer produkter og tjenester til nåværende og fremtidige utbyggingsprosjekt innen oljeindustrien i Nord-Norge og Barentshavet.

Tror på Sjtokman-drift

Statoil er sikker på at Sjtokman-utbyggingen blir gjennomført.

- Prosjektet er komplisert og langsiktig. Det er derfor ikke noe oppsiktsvekkende i at det blir eventuelle forsinkelser i framdriften, sier informasjonssjef Bård Glad Pettersen til NRK.

Seniorforsker, NUPI Jakub M. Godzimirski deler synspunktet.

- Sjtokman-utbyggingen er ikke lagt død, men utsatt på kanskje ubestemt tid, slår han fast.

Koster 147 milliarder

Statoil Hydro, Gazprom og Total skal sammen være ansvarlig for planlegging, finansiering og utbygging av nødvendig infrastruktur for første fase av Sjtokman-feltet.

Produksjonen var planlagt å starte allerede i 2010 for at leveranser av gass via rørledninger skal være klar i 2013 og av flytende gass (LNG) i 2014.

Totalomkostningene for feltets tre utviklingsfaser anslås til vel 22 milliarder dollar eller rundt 147 milliarder kroner.