Reagerer på Frp-utspill mot reindrifta

Leder Nils Henrik Sara i Norske reindriftssamers landsforbund reagerer på Frps kraftige utfall mot næringa.

Leder i NRL, Nils Henrik Sara

NRL-leder Nils Henrik Sara reagerer på Frps kritiske utspill mot reindrifta.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK Sapmi

Partiet har kommet med sterk kritikk mot enkelte reindriftsutøveres ønske om økonomisk erstatning dersom en ny kraftlinje til Finnmark bygges.

Sara spør hvorfor partiet var langt mildere i tonen når turistnæringa fryktet tap ved en tilsvarende kraftutbygging i Hardanger på Vestlandet.

– Til reindriftsutøverne sier de at reindrifta må ta seg i nakken, og komme seg unna, for dette berører ikke reindrifta i så stor grad, sier Sara

Kritiserer erstatningsønske

Per-Willy Amundsen

Per Willy Amundsen (Frp) kritiserer reindriftsutøvere som vil be om erstatning dersom det blir ei kraftutbygging i Finnmark.

Foto: Tormod Strand / NRK

Det er et utspill fra Per Willy Amundsen, stortingsrepresentant fra Troms Frp, som NRL-lederen sikter til.

I et leserinnlegg i dagens Finnmark Dagblad skriver Sara at han reagerer på Amundsens påstander om at reindriftsutøverne hovedsakelig er ute etter erstatningspenger med sin motstand mot en planlagt kraftutbygging mellom Ofotoen og Hammerfest.

– Er mindre kritiske mot andre næringer

Sara hevder også at Frp er langt mindre kritisk når andre næringsaktører protesterer mot kraftutbygginger, blant annet da diskusjonen om luftspenn over Hardanger gikk for fullt.

Amundsen sier derimot at motstanden mot Hardangermastene hovedsakelig kom fra lokale Frp-politikere.

– Det var jo en hel debatt, og det var jo mest lokale folk som var engasjert i Hardanger, det gjelder for alle partiene. Så må man jo ta noen rikspolitiske avgjørelser som er viktige, og som handler om god infrastruktur til hele landet, sier Amundsen.