NRK satser stort i nord – se smakebiter

I løpet av vinteren og våren kommer NRK i Troms og Finnmark med fire storproduksjoner om livet i nord. Her kan du se smakebiter fra dem alle.

Fra NRK

'Fotballproff', 'Jakten på Nordlyset', 'Brøyt i vei' og 'Yttersida' kommer snart på TV-skjermen fra NRK Troms og Finnmark.

– Vår jobb er å fortelle historier om mennesker, natur og kultur i nord. Alle disse seriene sier noe viktig om livet i Nord-Norge, men har samtidig relevans for hele landet, sier Beate Hårstad Jensen, redaksjonssjef for TV-produksjonen i NRK Troms og Finnmark.

I slutten av desember lanserer de to store TV-produksjoner.

"Brøyt i vei" har premiere 30. desember, og viser livet til brøytemannskapene på de tre mest værharde strekningene i Finnmark.

"Jakten på nordlyset" kommer 29. desember. I denne serien følger NRK noen av dem som jakter på det sagnomsuste lyset.

– Eksotisk for mange

I løpet av 2014 kommer to andre serier på norske TV-skjermer. "Fotballproff" følger fire lokale talenter på veien mot stjernestatus, mens "Yttersida" viser livet ved havet i Troms (se videre beskrivelse av seriene i faktaboksen).

Beate Hårstad Jensen er tydelig på at disse seriene ikke bare er laget for folket i Nord-Norge.

– Når det gjelder "Brøyt i vei" er utfordrende vær og føreforhold noe som engasjerer alle i landet. Samtidig er Finnmark et spennende fylke med utfordringer og opplevelser som er eksotiske ikke bare for nordmenn, men folk fra hele verden, sier Jensen.

Brøyt i vei

Se en smakebit av "Brøyt i vei".

Viktig næring

Brøytebilsjåfør Hans Josefsen forteller at yrket deres er noe ikke alle håndterer.

– Det er mange som har prøvd seg her som brøytesjåfør med kort karriere, dessverre, sier han til NRK.

Beate Hårstad Jensen mener også at livet på små fiskevær er relevant for mennesker langs hele kysten.

– Fiskerilivet i små samfunn gjelder ikke bare oss i nord, hele norskekysten kjenner seg igjen i kampen om ressursene, livskraften og kjærligheten til natur og vakre hjemsteder.