NRK presiserer

I forbindelse med NRKs dekning av den såkalte Per Vålnes-saken, ønsker NRK å presisere følgende:

Balsfjord

Per Vålnes ble meldt savnet av sin samboer fire dager etter sitt 50-årslag lørdag 26. november i fjor. Siden da har politiet etterforsket saken; først som en forsvinning, så som et drap med bistand fra Kripos fra april i år. Vålnes er fortsatt ikke funnet. Dette er huset til Vålnes og hans ekskjæreste i Balsfjord.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

I Nordnytt og i Dagsrevyen publiserte NRK en sak om at pårørende av Per Vålnes hadde fått tatt avføringsprøver av en av hundene til Vålnes.

Det korrekte er at det ble tatt urin- og hårprøver hos en veterinær i Balsfjord. Det var søsteren til Per Vålnes, Hedda Christensen, som sørget for at prøvene ble tatt. Disse prøvene har politiet fått tilgang til.

Regionlensmann Andreas Nilsen referert til NRKs oppslag i et portrettintervju med avisa Nordlys og knyttet alle groteske rykter til en person.

Det er mange mennesker som er opptatt av hva som har skjedd med Per Vålnes, og som i mange andre forsvinningssaker er det ikke slik at alle rykter stammer fra en person. Heller ikke i denne saken.

NRK snakker med mange personer i slike saker, og vi publiserer det vi mener er relevant og det som vi mener det er kildedekning for.

Det er selvfølgelig ikke lensmannen som redigere det vi publiserer. Det er politiets ansvar å etterforske saken, og de må regne med at media følger etterforskninga med et kritisk blikk.

Det er pressens oppgave å snakke med etterlatte også når de er kritisk til politiets etterforskning i en kriminalsak.