Det pågår nå et intens samarbeid mellom produsenter og forskere i flere land for å finne fram til kornsorter som kan dyrkes i nord. Det er forskning.no som skriver om dette.
Gammel kulturplante
I tidligere tider var dyrking av bygg en viktig del av landbruket i Nord-Norge. Men av mange årsaker er dette forsvunnet, og det finnes nesten ingen som driver med korndyrking i noen skala i den nordlige landsdelen.
– Det lille som dyrkes i dag, går stort sett til dyrefôr. Det sier Hilde Halland ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) i Tromsø.
På Island, der de klimatiske forholdene kan sammenlignes med Troms, har de satset på korndyrking i mange år.
– Der har de jobbet med å finne fram til nye sorter som er tilpasset et nordlig klima, sier Halland.
Hun er norsk prosjektleder for et samarbeid mellom Island, Færøyene, Newfoundland og Nord-Norge, der målet er å skape næringsutvikling av «nordlig korn».
Ny interesse
Nå har den økte interessen for lokal mat, og ikke minst lokalt øl, gjort det interessant å gå i gang med å dyrke korn, også under mer marginale, klimatiske forhold.
– Vi har registrert at lokale ølprodusenter viser interesse for å bruke lokale råvarer, som nordnorsk dyrket bygg, sier Hilde Halland.
Det gjelder for eksempel ølbrygger Lars Kåre Andreassen i Hemnes i Nordland, som driver et mikrobyggeri.
– Å få malt fra bygg som er dyrket lokalt, hadde virkelig gjort susen, sier han til forskning.no.