Nordmenn strømmer over grensen til Levi

Det finske ferieparadiset er svært attraktivt for nordlendinger. Nå samarbeider norske, svenske og finske turoperatører om å få Nord-Norge kjent også i Asia.

Maria Virolainen

Godt samarbeid førte Levi til suksess, sier Maria Virolainen fra Levi Tourist Office og Mikko Siitonen fra Kuru Yoga.

Foto: Anne Mari Rahkonen Berg

Antall norske overnattinger i Levi har økt med cirka 50 % i løpet av det siste året, sier Maria Virolainen ved turistkontoret i Levi. Stedet som har Finlands største skisenter og helårig opplevelsessenter, går godt også om sommeren, takket være besøkende fra Troms og Finnmark.

– Siste 12 måneders salgstall er veldig gode, sier daglig leder Maria Virolainen entusiastisk til NRK. Det er stadig flere tilreisende fra utlandet, og spesielt fra Storbritannia, Tyskland og Norge. Antall norske overnattinger øker, og det er vi veldig glad for siden færre finske turister velger Levi som reisemål.

Levi, Nord-Finnland

Levi er kjent for å være et vinterparadis, men også på sommeren er det mye å gjøre der.

Foto: Josu Orbe/Flicker.com

De økonomiske utfordringene i Finland stopper ikke Levi fra å markedsføre seg i utlandet. Maria Virolainen reiste nylig til Japan for å lokke turister derfra til Norden.

– Vi ønsker hele tiden å utvikle Levi videre. Nå skal vi også samarbeide med norske og svenske reiselivsaktører for å selge Lappland i Japan, sier Virolainen.

– Samarbeid er viktig for dere på alle plan?

– Ja, hele vår 25-årige historie er basert på godt lokalt samarbeid. Nå ønsker vi å utvide samarbeidet på tvers av landegrenser.

Turistmøte i Japan

Lise Hansen fra Visit Narvik på stand i Japan med delegater fra Kiruna, Bjørkliden og Abisko guesthouse.

Foto: Privat

Narvik håper på drahjelp fra Levi

Lise Hansen, daglig leder for Visit Narvik, var også i Japan sammen med turistkontoret i Levi, Hurtigruten, Destination Harstad og svenske reiselivsaktører.

– Levi har lyktes stort innenfor turisme, og vi lærer av deres erfaringer, sier Lise Hansen.

– Hva ønsker dere å oppnå med tettere samarbeid?

– Turistene ser verken land, fylke eller kommunegrenser, men hva de kan oppleve dit de reiser. I relativt kort avstand kan man finne de ekte arktiske vinteropplevelsene både i Levi og Narvik. Levi på finsk side med sin natur og kultur, og Narvik som er omgitt av fjell og fjorder. Vi utfyller hverandre og har mye å tjene på å samarbeide tettere, sier Lise Hansen.

Hotell i levi

Moderne hotellkompleks popper opp i Levi.

Foto: Anne Mari Rahkonen Berg

Flere sommerturister

Rimelige overnattinger, golfbane, badeland, bowlinghall, padling og en helt ny terrengsykkelløype fra Levi til Ylläs, skal lokke sommerturister til Levi. Hot yoga og sauna yoga er også populære nyskapninger på aktivitetsmenyen.

– Mange sommerturister har i utgangspunkt bare tenkt å overnatte her på sin vei videre mot andre feriemål. Men til vår stor glede velger mange å bli her litt lenger på grunn av alle våre aktiviteter, sier Maria Virolainen.

Gondolbane Levi

Gondolbanen er parkert til neste vinter.

Foto: Anne Mari Rahkonen Berg

Ny flyrute Kittilä-München

Hun mener flyplassen 15 minutter unna har mye av æren for Levis suksess.

– Vi har hele tiden hatt massiv trafikk fra Asia med Finnair sine flyvninger via Helsinki. Nå har vi også lyktes å etablere en ny fast flyrute mellom Kittilä og München, sier Maria Virolainen.

Ruten som Levi har store forventninger til, skal ha faste flyvninger fra 19. desember til slutten av mars.

– Fra München er det gode forbindelser til andre deler av verden, og vi gleder oss veldig til å få kunder fra flere nye land, sier Maria Virolainen.